Američki spot Ethereum ETF-ovi su odobreni

SEC je upravo odobrio spot Ethereum ETF-ove u SAD – očekujemo približno 1,65 milijardi USD potencijalnih neto priliva u Ethereum ETF-ove u SAD 3 meseca nakon pokretanja trgovanja. Odobrenje označava značajnu promenu u raspoloženju unutar SEC-a i među američkim regulatorima uopšte, ali američki investitori će i dalje dobijati inferiornija sredstva ulaganja u poređenju sa evropskim.

Iako se ne zna koji je tačan datum pokretanja trgovanja i odluka o njemu bi mogla da potraje nekoliko meseci, ovo odobrenje označava značajnu promenu u raspoloženju unutar SEC-a i američkih regulatora uopšte.

Grayscale Ethereum Trust (ETHE) je pokrenut 14. decembra 2017. Ovo je bilo prvo investiciono sredstvo koje je omogućilo profesionalnim investitorima da steknu izloženost drugoj najvećoj kriptoimovini – Ethereumu.

Skoro 6,5 godina kasnije, američki investitori konačno imaju efikasnije investiciono sredstvo za učešće u performansama Ethereuma.

Američki izdavaoci ETF-a izvršili su prilagođavanja u poslednjem trenutku u svojim podnescima 19b-4 kako bi ispunili krajnji rok za odluku SEC-a o VanEck-ovoj spot Ethereum ETF prijavi, koje se desilo 23. maja.

Analitičari Bloomberg ETF-a su ranije komentarisali da bi odobrenje moglo doći već u sredu ove nedelje, nadmašujući očekivanja konsenzusa za kasniji datum odobrenja. Ostali podnosioci zahteva uključivali su iste kompanije koje su se ranije prijavile za spot bitcoin ETF, kao što su iShares i Fidelity.

Iznenadno povećanje šansi za odobrenje iznenadilo je mnoge, pošto su analitičari Bloomberg ETF-a neočekivano podigli svoje šanse za odobrenje sa 25% na 75% nakon što je SEC zatražio od berzi da ubrzaju svoje prijave 19b-4. U međuvremenu, šanse za odobrenje do kraja maja na popularnim sajtovima za klađenje takođe su skočile na preko 50%, u odnosu na 10% samo nekoliko dana ranije.

Ovaj neočekivani porast šansi za odobravanje takođe je iznenadio kratkoročne prodavce Ethereum fjučersa, uzrokujući da likvidacije shortova u Ethereum fjučers ugovorima porastu na najviši nivo od marta.

Ovo je dovelo do toga da je cena Ethereuma skočila za više od 10% u roku od nekoliko sati, preokrenuvši veliki deo njegovog slabljenja u odnosu na Bitcoin ove godine.

Dakle, tržište je već počelo da očekuje potencijalno odobrenje.

Ali šta je sledeće?

Koliki neto priliv bi mogli da očekujemo?

Analitičari Bloomberg ETF-a očekuju da će samo oko 10% -15% sredstava Bitcoin ETF-a uliti u Ethereum ETF-ove.

U vreme pisanja ovog teksta, američki spot Bitcoin ETF-ovi su već zabeležili kumulativni neto priliv sredstava u iznosu od +13,2 milijarde USD od pokretanja trgovanja 11. januara 2024.

12,5% tog iznosa bi impliciralo oko 1,65 milijardi USD potencijalnih neto priliva u američke Ethereum ETF-ove.

Ovaj iznos bi trenutno bio ekvivalentan ~15% trenutne globalne Ethereum ETP imovine pod upravom (AuM) ili oko 0,37% tržišne kapitalizacije Ethereum-a.

Kakav bi efekat mogao imati odobrenje na cenu?

Ova količina kapitala bi potencijalno mogla da ima veoma značajan uticaj na performanse Ethereuma u ​​budućnosti.

Razlog je taj što su performanse Ethereuma pokazale znatno veću osetljivost na globalne tokove ETP-a nego Bitcoin u prošlosti.

Dok je osetljivost Bitcoina na globalne tokove ETP-a bila oko ~1,0, performanse Ethereuma su u prošlosti pokazale prosečnu osetljivost od oko 6,15 na globalne ETP tokove.

Drugim rečima, povećanje globalnog ETH ETP AuM za 1% nedeljno bilo je povezano sa prosečnim ETH/USD performansama od 6,15% nedeljno.

Ako pretpostavimo da je gore pomenuti „množilac“ od 6,15 istinit, onda bi povećanje od ~15% globalnog Ethereum ETF AuM bilo povezano sa ~92% performansi!

Imajući to u vidu, osetljivost Ethereum-ovih performansi na nedeljne tokove ETP-a može značajno da varira tokom vremena i u poslednje vreme je bila oko ~10,5.

Kao upozorenje, imajte na umu da korelacija ne podrazumeva uzročnu vezu i da veći neto prilivi možda ne bi mogli da izazovu povećanje u ceni.

Tačnije, možemo proceniti da bi globalni Ethereum ETP tokovi mogli da objasne samo oko 19,6% u varijaciji Ethereuma u ​​poslednjih 6 meseci. Dakle, drugi faktori kao što su makroekonomija ili faktori specifični za ETH su igrali a i u budućnosti će igrati prilično veću ulogu.

Šta je posebno u vezi sa ovim Ethereum ETF-ovima?

Odobrenje označava značajnu promenu u raspoloženju unutar SEC-a i američkih regulatora uopštenije. Nedavno usvajanje „zakona o kriptovalutama“ u američkom senatu pokazalo je da postoji dvostranački konsenzus o važnosti kriptoaktive za Sjedinjene Države.

Činjenica da je Trampova kampanja nedavno počela da prihvata kripto donacije za finansiranje kampanje dovoljno govori u ovom pogledu, jer je Tramp lično pokazao prilično anti-kripto stav u prošlosti.

Posmatrano šire u kontekstu nedavnih domaćih političkih dešavanja u SAD, ovo odobrenjebi moglo biti dokaz opšteg prihvatanja kriptoaktive kao legitimne klase imovine.

Međutim, američki investitori i dalje dobijaju suboptimalno sredstvo ulaganja za Ethereum: stejking nije dozvoljeno u okviru prijava. Stoga, američki investitori neće moći u potpunosti da ostvare ukupan prinos Ethereuma putem stejkinga koji trenutno iznosi oko 3,2% godišnje. Evropski investitori su ponovo bolje opsluženi proizvodima koji omogućavaju investitorima da učestvuju u ovim prinosima, kao što je ETC Group Ethereum Staking ETP.

Ovakva odlika može čak uticati i na deflatornu stopu ETHa. Koliko je Ethereum deflatoran može se primetiti i u poslednjim Ultrasoundmoney podacima, naime, količina ETHa se smanjila za 451,000 u poslednjih godinu i po dana, količina se smanjuje po stopi od -0.247% godišnje. Ukoliko bi se rastući trend iz poslednjih mesec dana prenosio na narednih 12 meseci, količina ETH-a bi se smanjila za skoro 1%.

Dalje, IntotheBlock je otkrio da, od pre sedam meseci, postoji više nego dvostruko veći broj dugoročnih vlasnika ETHa (73,5 miliona) od Bitcoina (33,61 miliona). Dugoročnim vlasnicima ETHa su od značajnog interesa kamate koje se dobijaju za stejking a koje vlasnici ETFova neće moći da ostvare.

Po onchain podacima postoji 5.370 adresa koje drže između 1.000-10.000 ETH, ali samo 1.920 adresa sa između 1.000-10.000 BTC-a.

Odobrenje spot Ethereum ETF-ova od strane SEC-a predstavlja značajan iskorak za američko tržište kriptoinvesticija, signalizirajući sve veće prihvatanje kriptovaluta kao legitimne klase imovine. Iako američki investitori još uvek nemaju pristup mogućnostima kao što je stejking, odobrenje otvara vrata za značajne prilive kapitala i potencijalni rast vrednosti Ethereuma. Ovo odobrenje dolazi u trenutku kada se kriptovalute sve više prihvataju u političkoj i finansijskoj sferi SAD-a, označavajući novu eru u kriptoinvesticijama.

Ivan Andrejević

Podelite na društvenim mrežama

CTB Crypto & Consulting

Investiraj pametno. 

Kontakt