Litecoin Halving: Kako je prethodno uticao na cenu i šta očekivati sada?

U dinamičnom svetu kriptovaluta, Litecoin halving predstavlja jedan od najznačajnijih događaja koji utiču na ovu popularnu digitalnu valutu. Kroz ovaj blog, istražićemo šta tačno predstavlja Litecoin halving, zašto je ova pojava od velike važnosti za tržište kriptovaluta i kako je uticala na cenovne kretanja Litecoin-a u prošlosti. Takođe, analiziraćemo aktuelnu situaciju na tržištu i pokušati da sagledamo kako bi trenutni Litecoin halving mogao uticati na budućnost ove kriptovalute.

Treće prepolovljenje je planirano za 2. avgust 2023, kada stignemo do bloka 2.520.000.  

Šta je Litecoin Halving?

U domenu kriptovaluta, ovaj termin se odnosi na događaj koji se dešava kada se nagrada za blok, koju zarađuju rudari za validaciju transakcija na blokčejnu, prepolovi. 

Zamislite scenario u kome je brzina nastajanja novih digitalnih novčića namerno usporena. Smanjenjem broja novčića koji su u opticaju, prepolovljenje se objašnjava sa aspekta ponude i potražnje. Proces prepolovljenja pomaže u stvaranju osećaja oskudice i potencijalno može povećati cenu imovine. To je pametan potez koji ima za cilj borbu protiv inflacije i da utaba put za održiv i stabilan rast na tržištu kriptovaluta.

Kada je u pitanju Litecoin, ovaj događaj se dešava nakon otprilike svakih 840.000 iskopanih blokova, što obično traje oko 4 godine.

Od svog početka 2011. godine, Litecoin blockchain je već bio svedok dva prepolovljenja. Tokom svakog od ovih događaja, nagrade dodeljene rudarima se smanjuju. Kada je Litecoin lansiran rudari su bili nagrađeni sa izdašnih 50 Litecoin-a za svaki uspešno iskopani blok. Međutim, sa pojavom prvog događaja prepolovljenja, ova nagrada je značajno smanjena na 25 LTC-a, što ga čini oskudnijim i traženijim sredstvom. Kako je vreme odmicalo, mreža Litecoin je nastavila da sazreva, i dogodio se drugi događaj prepolovljenja. Ovaj događaj je izazvao još jedno značajno smanjenje nagrade za blok, svodeći je na 12,5 LTC-a. Kada dođe do halving-a, nagrada za blok će biti podvrgnuta još jednom značajnom smanjenju, padajući na samo 6,25 LTC.

Kada pogledamo Bitcoin, na svakih 10 minuta se proizvodi novi blok i dodaje na lanac. Litecoin, s druge strane, ima brže vreme bloka: svakih 2,5 minuta dolazi do novog bloka. Imajte na umu da je vreme bloka Litecoina četiri puta brže od vremena bloka Bitcoina, što znači da Litecoin ima maksimalnu ponudu četiri puta veću od maksimalne ponude BTC-a, što znači da će 84 miliona LTC-a ikada postojati.

Gledajući dinamiku rudarenja Litecoin-a, 576 blokova se iskopa svakog dana. Ova dnevna rudarska aktivnost rezultira stvaranjem oko 7.200 LTC-a. Međutim, dolaskom trećeg prepolovljenja, predviđenog za par dana, ova dnevna proizvodnja LTC-a biće značajno smanjena na 3.600. Kako dnevna stopa proizvodnje LTC-a opada, postoji mogućnost da investitori vide ovo kao priliku za dugoročno čuvanje Litecoina.

Kako se nagrada za blok vremenom smanjuje zbog događaja prepolovljenja, rudarenje novih novčića postaje sve izazovnije i skuplje. Ovo smanjenje nagrada za blok igra ključnu ulogu u kontroli ponude novih novčića koji ulaze na tržište. Proces rudarenja postaje sve intenzivniji i zahteva napredni hardver, električnu energiju i računarsku snagu. Rudari moraju da investiraju u opremu visokih performansi i da se takmiče sa drugim rudarima da bi potvrdili transakcije i obezbedili mrežu. Ova rigorozna konkurencija osigurava integritet i decentralizaciju blockchaina.

Predstojeći događaj prepolovljenja za Litecoin izazvao je mnogo spekulacija i debata unutar kripto zajednice u vezi sa njegovim potencijalnim uticajem na cenu imovine. Mišljenja se veoma razlikuju, a neki entuzijasti očekuju porast vrednosti Litecoin-a nakon prepolovljenja, dok drugi veruju da je događaj već uračunat u trenutnu cenu.

Oni koji očekuju pozitivan uticaj na cenu tvrde da će smanjenje nagrade za blok dovesti do smanjenja ponude novonastalih Litecoin-a, što bi, kao što je ranije rečeno, moglo da stvori neravnotežu ponude i potražnje koja povećava vrednost imovine. S druge strane, skeptici tvrde da su učesnici na tržištu već svesni događaja prepolovljenja i da je već uračunat u cenu. 

Kako je cena reagovala na prethodna prepolovljenja?

Ispitivanje performansi cena Litecoin-a tokom prethodnih događaja prepolovljenja može pružiti uvid u to kako je tržište istorijski reagovalo. Iako prošli učinak ne garantuje buduće rezultate, može ponuditi neke korisne informacije.

Pogled na grafikon otkriva intrigantan trendcene su izgledale prilično ravnodušne prema događaju. Tokom prvog događaja prepolovljenja, primećeno je minimalno kretanje cena odmah nakon događaja. 

Kod drugog halvinga, međutim, došlo je do značajnog pada, koji je počeo pre događaja prepolovljenja i trajao čak i nakon nje. Ovo pokazuje da tržišne sile i spoljni faktori mogu igrati značajnu ulogu u oblikovanju kretanja cena tokom ovih perioda.  Zapamtite, dok istorijski obrasci mogu pružiti uvid, tržište kriptovaluta je dinamično i podložno različitim faktorima. Preporučljivo je kombinovati istorijsku analizu sa širim razumevanjem tržišne dinamike i biti u toku sa aktuelnim vestima i dešavanjima kako biste donosili informisane odluke.

Najnoviji trendovi

Treba imati na umu da je više od 87% svih LTC-a već iskopano do sada. U ovom trenutku nije toliko važno podsticati oskudicu, već podsticati potražnju da bi se došlo do povećanja cena. I tu dolazimo do zanimljivih podataka da je u maju mesecu ove godine, došlo do značajnog porasta aktivnosti adresa na mreži Litecoin. Pored porasta LTC transakcija, broj manjih novčanika je takođe porastao. Čini se da je uvođenje standarda tokena LTC-20 1. maja doprinelo ovom povećanju. 

Zanimljivo je da je standard LTC-20 tokena široko prihvaćen u globalnoj Litecoin zajednici. Od 1. maja, nove adrese novčanika kreirane na LTC mreži su porasle do neviđenih brojeva. Santiment, vodeća analitička kompanija za blokčejn, izveštava da je broj aktivnih 24-časovnih adresa naglo porastao sa 200.000 na 900.000 u roku od 8 dana.

Podaci na lancu pokazuju da se i kitovi sada uključuju. Pojedinačne LTC transakcije koje prelaze milion dolara porasle su sa 9 transakcija 12. maja na preko 600 u naredna četiri trgovačka dana.

Ukoliko LTC-20 talas održi zamah i kitovi nastave da kupuju, Litecoin bi mogao pokrenuti sledeći bull market.

Šta nam govori grafikon?

Sa tehničkog aspekta, prema nedeljnom grafikonu, imamo

  • presek 20 i 50 MA na rast,
  • cena se i dalje održava iznad 20MA,
  • RSI je iznad 50-og podeoka,
  • MACD je iznad nulte tačke u rastu.

Indikatori ukazuju na bullish izgled LTC-a. Takođe, po 4H grafikonu bi mogli očekivati manji rast cene LTC-a u narednim danima do nivoa od $110, sobzorom da je formirao mogući padajući klin, što je rastući obrazac.

Dok sa druge strane možemo uočiti i rastući kanal na nedeljnom grafikonu, koji je obrazac distribucije.

Prva podrška ceni je na $69, gde je i donja linija kanala, dok prvi otpor se nalazi na $125 (gornja linija rastućeg kanala). Na tom nivou imamo jaku liniju otpora (order blok), koji je potrebno da probije cena i da poništi rastući kanal kako bi imao prostora za dalji rast do nivoa od $280, gde bi mogli očekivati novi prodajni pritisak, sobzirom da se poklapa i sa 0.618 fib korekcijom celog pada.

Dok sa druge strane, ukoliko nivo od $69 popusti, mogli očekivati dalji pad cena na prethodne najniže vrednosti iz 2018-te i 2020. godine, na nivo od oko $28 po Litecoinu.

Zaključak

Litecoin halving je jedan od mnogih fenomena koji oblikuju dinamiku kripto tržišta, ali samo kombinacijom pažljive analize i strateškog pristupa možemo bolje razumeti ovu promenljivu sferu digitalnih valuta. Treba imati na umu da kripto tržište nosi inherentni rizik i cena Litecoin-a može zavisti od mnogih faktora, uključujući i tržišne uslove, konkurenciju, regulatorne promene i vesti iz industrije. Iako trenutni tehnički indikatori mogu ukazivati na bullish izgled za Litecoin i mogući rast cene u narednim danima, investitori bi trebalo da budu oprezni i da uzmu u obzir sve faktore pre nego što donesu trgovinske odluke.

* Ništa od navedenog nije finansijski savet ili nagovor na kupovinu. Važno je da budete oprezni i sprovedete detaljnu analizu pre donošenja bilo kakvih investicionih odluka.

Podelite na društvenim mrežama

CTB Crypto & Consulting

Investiraj pametno. 

Pretplati se

Prijavite se na naš newsletter!

Kontakt