Spot Bitcoin ETF-ovi su stigli. – kako funkcionišu, šta donose, koji su rizici a koje prednosti?

Bitcoin fondovi kojima se trguje na berzi (ETF) omogućavaju investitorima da bezbedno pristupe kriptovaluti bez potrebe da direktno rukuju digitalnom imovinom. Odobrenje spot bitcoin ETF-ova od strane američkih regulatora dovelo je do rastućeg optimizma poslednjih meseci što je uzrokovalo i dosadašnji rast cene.

Spot bitcoin ETF koji reguliše SAD mogao bi potencijalno povećati dostupnost, likvidnost, potražnju kao i cenu BTC-a. Međutim, postoje i troškovi povezani sa takvom inovacijom.

U optimalnom scenariju, direktna BTC investicija bi koegzistirala sa različitim regulisanim instrumentima, omogućavajući različite strategije i zadovoljavajući različite potrebe investitora.

Fond kojim se trguje na berzi bitkoinima (ETF) je finansijski instrument koji omogućava izloženost kriptovaluti na siguran, regulisan način, istovremeno štedeći gnjavažu direktnog rukovanja BTC-om. Takvi proizvodi već neko vreme postoje u Kanadi i Evropi, a američki investitori su mogli da kupuju ETF-ove koji prate cenu bitkoin fjučersa od 2021. Ipak, zavladala je ideja da regulisani ETF u SAD drži „fizički“ bitkoin – koji se najčešće pominje kao spot bitcoin ETF-ovi – mogli bi da postanu prava promena igre za industriju.

Na narativnom nivou, ohrabrujuća dešavanja u američkoj regulativi su poslednjih meseci pomogli da se podstakne optimizam investitora. Kako mnogi posmatrači veruju da je prekretnica na horizontu, kripto investitori bi trebalo da se naoružaju solidnim razumevanjem ključnih koncepata i potencijalnih scenarija koje bi pojava regulisanog spot bitkoin ETF-a mogla da izazove.

Ključne definicije

ETF je vrsta finansijskog proizvoda koji prati cenu određene imovine, indeksa ili korpe sredstava i kupuje se i prodaje na berzi. Uopšteno govoreći, ETF-ovi pružaju put za ulaganje u različita sredstva, istovremeno omogućavajući fleksibilnost trgovine na berzi. Kao takvi, oni često služe kao praktičan alat za diverzifikaciju tržišne izloženosti.
 
Sa pojavom kriptovaluta, pojavile su se dve glavne vrste BTC ETF-a: fjučers i spot. Fjučers bitkoin ETF ulaže u ugovore klađenja na buduću cenu BTC-a, obezbeđujući izloženost njegovim kretanjima cena bez zadržavanja kriptovalute. Spot bitkoin ETF mora da drži osnovnu imovinu, što direktnije odražava njegovu cenu, što čini posedovanje njegovih akcija sličnijim posedovanju samog BTC-a.
 
Bitcoin trustovi su još jedno slično vozilo, koje se razlikuje po strukturi i radu. Trust se više ponaša kao tradicionalni investicioni fond, koji drži stvarni BTC. Investitori poseduju akcije koje predstavljaju deo fonda digitalnih sredstava koji drži trust. Međutim, za razliku od ETF-ova, trustovi podležu premijama ili popustima, što znači da bi cena akcije mogla značajno da odstupi od vrednosti osnovnog BTC-a koji predstavlja.
 
Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) pokrenut je 2015. godine kako bi postao prvi bitkoin fond kojim se javno trguje u SAD. Početkom decembra 2023. godine, Grayscale-ova prijava za pretvaranje GBTC-a u spot ETF je u razmatranju od strane Komisije za hartije od vrednosti (SEC). Prvi ETF za fjučerse počeo je sa radom na njujorškoj berzi Arca u oktobru 2021. Sada je nekoliko takvih proizvoda dostupno američkim investitorima. Od svih instrumenata opisanih u ovom odeljku, samo spot bitkoin ETF-ovi su bili van domašaja, što se promenilo 10.01.2024 godine i azto je ovaj dan vrlo bitan za kripto industriju.

Traženje SEC odobrenja

Prva spot BTC ETF aplikacija stigla je u SEC 2013. godine, a nakon toga su usledile i mnoge druge. SEC je prvobitno istakao nekoliko preduslova za odobrenje, uključujući dobro regulisana tržišta vezana za bitkoin i sporazume o podeli nadzora kako bi se sprečile prevare i manipulacija tržištem. U narednim godinama, više firmi je podnelo revidirane prijave. Nažalost, ovi pokušaji su se suočili sa sličnim ishodima: odbijanje zbog stalnih zabrinutosti ili povlačenje u očekivanju poricanja.
 
Međutim, pejzaž je počeo da se menja 2023. Mnogi su bili zbunjeni odlukama SEC-a, pošto je bilo nejasno zašto su fjučers bitkoin ETF-ovi dozvoljeni, dok spot ETF-ovi nisu. Činilo se da su u avgustu američki sudovi podržali ovu ideju, a sudija je predsedavao slučajem Greyscle protiv SEC-a koji je presudio u korist Greyscal-a, zahtevajući od SEC-a da preispita svoje odbijanje pretvaranja GBTC-a u spot ETF i presudi da je diferencijalni tretman „proizvoljan i hirovit.”
 
Još jedna prekretnica dogodila se u junu, kada je BlackRock, najveći svetski menadžer imovine, podneo zahtev za spot bitkoin ETF. Predlog je uključivao sporazume o podeli nadzora kako bi se sprečile prevare i manipulacija tržištem, što bi potencijalno ublažilo ključne zabrinutosti SEC-a. Zajedno sa BlackRock-ovim odličnim iskustvom u odobravanju ETF aplikacija, ovaj pokret je podstakao druge investicione fondove da slede njihov primer.
 
Ovaj razvoj događaja je su podstakao optimizam tržišta u jesen 2023. godine, uz nalet kompanija koje su ponovo podnele ranije odbijene prijave. Očekivani deflatorni pritisci usled predstojećeg prepolovljenja u 2024. podstakli su pozitivne izglede u kretanju cene.

Potencijalni efekti

Mnogi investitori su znatiželjni o uticajima potencijalnog američkog spot bitcoin ETF-a na finansijska tržišta, kako tradicionalna tako i kripto, i industriju blokčejn uopšte. Iako je ovo možda teško utvrditi, takva inovacija ima potencijal da značajno utiče na cenu bitkoina, potražnju za digitalnom imovinom, likvidnost i usvajanje. Pre svega, optimisti očekuju da će to podstaći dalje usvajanje i inovacije u prostoru, jer bi se legitimizacija i dostupnost ETF-a svidela širem spektru potencijalnih kripto investitora. Velika većina sa druge strane očekuje regulisanje drugih kriptovaluta poput ETHa, XRPa i drugih. Iako su ovi efekti verovatni, njihovu veličinu i razmere je teško predvideti.
 
Istorijski slučaj zlatnih ETF-ova vredi ispitati u ovom kontekstu, iako se ne može očekivati da će spot BTC ETF proizvesti slične efekte. Slično kao i bitkoin, zlatu je relativno teško pristupiti široj javnosti, jer i sredstva zahtevaju poseban napor i resurse za direktnu kupovinu i skladištenje. Godine 2004. pokrenut je SPDR Gold Shares (GLD), najveći zlatni ETF po imovini pod upravljanjem, i brzo je prikupio preko milijardu dolara ukupne vrednosti imovine. Do 2010. je premašio 50 milijardi dolara.
 
Iako se ETF-ovi odriču direktnog vlasništva nad osnovnom imovinom, ova žrtva omogućava veću dostupnost, naročitto institucijama. Dakle, širi spektar investitora može dobiti izloženost, što dovodi do povećane potražnje i likvidnosti za sredstvom. Porast zlatnih ETF-ova označio je značajan pomak u dinamici trgovanja imovine, uz povećanu dostupnost koja je dovela do povećanog obima tržišta i likvidnosti.

Takve prednosti bi mogle nastati sa američkim spot bitcoin ETF-om, potencijalno uvodeći novu eru usvajanja i inovacija. Iako se bitkoin često smatra „digitalnim zlatom“, ne možemo da koristimo istoriju jedne imovine da bismo predvideli budućnost druge. Ipak, mogu se povući paralele da bi se dao uvid u potencijalne efekte. Hajde da zaronimo dublje istražujući prednosti i nedostatke američkog spot bitcoin ETF-a.
 
Kao i kod zlatnih ETF-ova, ova povećana dostupnost bi mogla da uvede novi talas usvajanja, potencijalno povećavajući cenu, potražnju i likvidnost bitkoina. Pored toga, ova poboljšana likvidnost i diversifikacija baze investitora mogla bi da pomogne u stabilizaciji promenljivosti cena bitkoina, tj. može doneti manju volatilnost, omogućavajući tako veću tržišnu fluidnost, predvidljivost i poverenje investitora u imovinu.
 
Osim dinamike BTC tržišta, odobrenje američkog spot bitcoin ETF-a moglo bi poslužiti kao legitimacija za kripto industriju, ukazujući na nove nivoe prihvatanja, kredibiliteta i zrelosti koji bi mogli podstaći dalje inovacije i usvajanje.
 
Spot ETF bi doneo dodatni regulatorni nadzor i transparentnost sa standardizovanim izveštavanjem, čime bi se povećala bezbednost i smanjio rizik od prevare ili krađe. Ovo bi poboljšalo kredibilitet industrije kriptovaluta u širem finansijskom okruženju, proširujući temelje poverenja za širu publiku.

Nedostaci i rizici

Uprkos rasprostranjenosti pozitivnih narativa oko potencijalnih američkih spot BTC ETF odobrenja, postoje rizici i nedostaci koje vredi imati na umu. Prvo, uklanjanje direktnog vlasništva bitkoina značilo bi nemogućnost investitora da učestvuju u BTC ekosistemu i uživaju u prednostima posedovanja decentralizovane digitalne imovine.
 
Takođe, ETF-ovi bi mogli da uvedu dodatne troškove za kripto ulaganja, jer obično naplaćuju naknade za upravljanje koje bi verovatno premašile troškove direktnog držanja bitkoina. Ipak, mnogi investitori bi trebali biti spremni da prihvate ovaj kompromis, s obzirom na mir koji ETF-ovi nude.
 
Šire tržište kriptovaluta ostaje manje predvidljivo od tradicionalnijih finansijskih tržišta. Pošto ETF-ovi imaju za cilj da prate kretanje cena svoje osnovne imovine, ova volatilnost bi se takođe odrazila na cenu spot bitcoin ETF-a. Štaviše, cena ETF-a može odstupiti od cene bitkoina zbog tržišnih sila ili administrativnih problema. Ovo bi moglo dovesti do toga da ETF bude precenjen ili podcenjen u odnosu na bitkoin.
 
Konačno, uvođenje spot bitcoin ETF-a bi povezalo BTC bliže sa regulativom, čineći tržište osetljivijim na političke odluke. Nepoželjne regulatorne radnje mogu negativno uticati na vrednost ETF-a, što bi zauzvrat moglo potencijalno da snizi cenu bitkoina.

I naravno,za svakoga ko investira dugoročno, uglavnom je bolje kupovati Bitkoin nego Bitkoin ETF jer imate direktno vlasništvo bez dodatnih provizija.
Ukoliko investirate u Bitkoin direktno ili kao ETF to radite na sopstveni rizik.
Takođe, možete i ignorisati Bitkoin kao i mnoge druge stvari ali ovaj rizik može biti veći od prethodno navedenih.

Završne misli

Spot bitcoin ETF koji reguliše SAD mogao bi značajno da utiče na industriju kriptovaluta ali i širi finansijski pejzaž podstičući šire usvajanje, kredibilitet, inovativnost i jasnoću regularnosti. Takav razvoj događaja bi pojednostavio pristup kripto tržištima, omogućavajući čak i manje tehnološki upućenim investitorima da budu izloženi fluktuacijama cena BTC-a bez složenosti samog upravljanja kriptovalutom. Međutim, kao i sa svakim novim investicionim sredstvom, ne možemo zanemariti potencijalne nedostatke i rizike.
 
U najskladnijem scenariju, spot bitkoin ETF-ovi bi zauzeli svoje mesto među postojećim putevima za kripto ulaganja. Direktna ulaganja u BTC i različiti regulisani instrumenti će verovatno koegzistirati, omogućavajući različite strategije ulaganja i zadovoljavanje različitih profila rizika i preferencija. Pojava spot bitcoin ETF-ova regulisanih u SAD će signalizirati uzbudljivu novu eru usvajanja i legitimnosti u drugim državama širom sveta, ne samo za bitkoin već i za širi kripto prostor i zato je vrlo bitno posvetiti vreme edukaciji i prihvatanju inovacija.

Podelite na društvenim mrežama

CTB Crypto & Consulting

Investiraj pametno. 

Kontakt