STABLECOINI: Ključ za prevazilaženje volatilnosti u kripto svetu

Tržište kriptovaluta podložna je velikim oscilacijama cena, zato mogućnost da se imovina „čuva“ na način koji isključuje volatilnost je veoma važna. Ova potreba nije ograničena samo na trgovce kriptovalutama, već se proširuje i na trgovce na malo kako bi prihvatili kriptovalute kao sredstvo plaćanja bez potrebe da brinu o fluktuacijama cena.

Stablecoini, su vrsta kriptovalute, čija je vrednost vezana za vrednost stabilne imovine, poput tradicionalnih valuta, plemenitih metala ili neke druge imovine, što ih čini korisnim kao sredstvo plaćanja ili čuvara vrednosti. Stiču popularnost u svetu digitalnih valuta zbog svojih jedinstvenih karakteristika. Nude stabilnost tradicionalnih fiat valuta dok još uvek zadržavaju prednosti kriptovaluta. One su verzije fiat valuta zasnovane na blokčejnu, što znači da su programabilne i mogu da komuniciraju sa aplikacijama zasnovanim na blokčejnu i pametnim ugovorima. Stoga, stablecoini su postali važan deo kriptoekonomije i sve su popularniji među korisnicima.

Postoji nekoliko vrsta stablecoina, od kojih svaka ima svoj način održavanja stabilnosti.

 • Stablecoini podržani fiat valutom: podržani su tradicionalnim valutama kao što su USD, EUR ili JPY. Primeri uključuju USDT, USDC i TUSD.
 • Stablecoini podržani kriptovalutama: su obezbeđeni drugim kriptovalutama kao što su Bitcoin ili Ethereum, kao što je  Dai.
 • Algoritamski ili hibridni stablecoini: koriste algoritme za održavanje stabilnosti cena, kao što je Ampleforth.
 • Stablecoini podržani robom: su podržani fizičkom robom poput zlata ili nafte, kao što je npr.  Tether Gold.
Tržišna kapitalizacija kod kriptovaluta

Stablecoini prema tržišnoj kapitalizaciji. Preuzeto sa Coinmarketcap-a.

PREDNOSTI STABLECOINA

Svaka vrsta stablecoina ima svoje jedinstvene prednosti i nedostatke, a izbor zavisiće od specifičnog slučaja upotrebe i preferencija korisnika. Neki od glavnih prednosti stablecoina su:

 1. Stabilnost: je ključna razlika između stablecoina i ostalih kriptovaluta. Dok kriptovalute, poput Bitcoina, imaju vrlo visoku volatilnost, što može dovesti do velikih fluktuacija vrednosti u kratkom vremenskom razdoblju, stablecoini su dizajnirani da održavaju stabilnu vrednost.  
 2. Brzina transakcija: Kao i kod drugih kriptovaluta, transakcije su brze, bez potrebe za posrednicima poput banaka ili drugih finansijskih institucija.
 3. Transparentnost: Mnogi stablecoini se temelje na blockchain tehnologiji, što omogućuje transparentnost transakcija.
 4. Sigurnost: Stablecoini koriste kriptografske algoritme za osiguravanje sigurnosti i integriteta transakcija.
 5. Povećano poverenje u kripto tržište. Kao što smo već spomenuli, stablecoini nude stabilnost u poređenju s ostalim kriptovalutama, što je privuklo više investitora na tržište. To je doprinelo širenju upotrebe kriptovaluta i stvaranju novih mogućnosti za korišćenje digitalnih valuta. Stablecoini su takođe pomogli u smanjenju prepreka za usvajanje kriptovaluta kod onih koji su skeptični prema visokoj volatilnosti kriptovaluta. Oni su pružili mogućnost da se korisnici osećaju sigurnije u svojim transakcijama, smanjujući rizik od gubitka vrednosti i povećavajući poverenje u kriptovalute generalno.
 6. Povezanost s tradicionalnim finansijskim sistemom: povećana popularnost stablecoina je privukla pažnju velikih finansijskih institucija i investitora, koji su videli potencijal u ovoj tehnologiji i postali spremni uložiti u kripto tržište. Ovo je doprinelo rastu tržišta i smanjilo rizik za male investitore koji su se ranije osećali nesigurno u vezi ulaganja u kriptovalute.

Ukratko, stablecoini su pomogli u povećanju poverenja u kripto tržište pružajući stabilnost, smanjujući rizik i privlačeći više investitora. To je stvorilo nove mogućnosti za korišćenje kriptovaluta i doprinelo daljem razvoju tržišta.

PRIMENA STABLECOINA

Stablecoini su vrlo svestrani i imaju mnogo različitih primena. Njihova osnovna namena je pružiti stabilnost u poređenju s nestabilnim kriptovalutama, što ih čini korisnim kao sredstvo plaćanja.

Međutim, stablecoini su takođe postali važni I za druge namene, kao što su:

 1. Trgovanje: Stablecoini se često koriste kao trgovački par na kripto menjačnicama, omogućavajući korisnicima da kupuju i prodaju kriptovalute bez rizika od fluktuacija cena.
 2. Decentralizovane finansije (DeFi): Stablecoini su postali ključni element u ekositemu DeFi aplikacija, koje nude razne finansijske usluge poput kredita, štednih računa i osiguranja. DeFi aplikacije često koriste stablecoine kao način plaćanja i čuvanja vrednosti.
 3. Prekogranična plaćanja: Stablecoini su atraktivna opcija za prekogranična plaćanja jer su brza, jeftina i bez granica. Mogu se koristiti za međunarodni transfer sredstava bez visokih naknada i dugog vremena obrade povezanih sa tradicionalnim bankarstvom. Na primer, preduzeće može da koristi stablecoine za slanje sredstava dobavljaču ili kupcu u drugoj zemlji, bez brige o fluktuacijama kursa koje mogu uticati na vrednost njihove transakcije. Korišćenjem stablecoina, transakcija se može završiti brzo i efikasno, bez potrebe za dugotrajnim i skupim konverzijama valuta.
 4. Stablecoini se takođe mogu koristiti kao sredstvo razmene za robu i usluge, slično tradicionalnim valutama. Mogu se koristiti za kupovinu na mreži, u fizičkim prodavnicama ili za plaćanje usluga. Stabilnost stablecoina čini ih atraktivnijom opcijom za transakcije u poređenju sa drugim kriptovalutama, koje mogu doživeti značajne fluktuacije cena u kratkim vremenskim periodima. Trgovci možda oklevaju da prihvate kriptovalute kao što je Bitcoin, na primer, zbog rizika od nestabilnosti cena. Stablecoini, međutim, pružaju stabilnu i predvidljivu vrednost, što ih čini pouzdanijim sredstvom razmene za svakodnevne transakcije.
 5. Mikro plaćanja: stablecoini se mogu koristiti za mikroplaćanja, što su male transakcije koje često nisu isplative korišćenjem tradicionalnih metoda plaćanja. Ovo može biti korisno za pojedince koji žele da daju male donacije ili da plate manje prekogranične kupovine.
 6. Tokenizacija imovine: Stablecoini se koriste za tokenizaciju različitih vrsta imovine, uključujući nekretnine, umetnička dela i akcija. Tokenizacija omogućuje deljenje vlasništva nad imovinom i olakšava trgovanje tim vlasništvom.
 7. Mobilne aplikacije: stablecoini se mogu integrisati u sisteme za mobilno plaćanje, omogućavajući korisnicima da lako kupuju koristeći svoje pametne telefone. Ovo može pružiti zgodan i siguran način za korisnike da vrše plaćanja, posebno u područjima u kojima nedostaje tradicionalna bankarska infrastruktura.

Ukratko, stablecoini se mogu koristiti kao sredstvo razmene za robu i usluge, nudeći bržu, isplativiju i stabilniju alternativu u poređenju sa tradicionalnim načinima plaćanja. Takođe se mogu koristiti za peer-to-peer plaćanja i integrisati u sisteme mobilnog plaćanja, pružajući korisnicima zgodan i siguran način za obavljanje transakcija. To ih čini svestranim sredstvom za razne vrste transakcija i otvara nove mogućnosti za korišćenje kriptovaluta.

POTENCIJALNI IZAZOVI I REŠENJA

Dok stablecoini nude mnoge potencijalne prednosti, postoje i neki izazovi koji se moraju rešiti za njihovo široko usvajanje. Evo nekih od ključnih izazova:

 • Regulacija: Nedostatak regulative u ovoj oblasti je nešto što se odnosi na sve kriptovalute. Stablecoini nisu izuzetak. Kao takvi, postoji dug put dok prerastu u ono za šta su namenjeni i da funkcionišu kao sredstvo razmene.
 • Stabilnost: Iako su stablecoini dizajnirani da budu stabilniji od drugih kriptovaluta, oni nisu imuni na fluktuacije. Jedno od potencijalnih rešenja je poboljšanje dizajna stablecoina i korišćenje sofisticiranijih algoritama ili drugih metoda kako bi se osiguralo da vrednost stablecoina ostane stabilna tokom vremena.
 • Poverenje: Stablecoini zahtevaju visok nivo poverenja u organizaciju koja ih izdaje, jer ih ne podržava vlada.
 • Bezbednost: Stablecoini, kao i sva digitalna imovina, podložni su hakovanju i drugim bezbednosnim rizicima. Jedno od mogućih rešenja je implementacija jakih bezbednosnih protokola, kao što su višefaktorska autentifikacija, šifrovanje i druge bezbednosne mere za zaštitu od neovlašćenog pristupa i drugih bezbednosnih pretnji.
 • Likvidnost: Da bi stablecoini bili korisni kao sredstvo razmene, moraju da imaju dovoljnu likvidnost i obim trgovanja. Jedno od potencijalnih rešenja je da se podstiče likvidnosti kroz staking ili druge mehanizme nagrađivanja, i da se poveća svest o stablecoinima među trgovcima i investitorima.

ZAKLJUČAK

Stablecoini su se pojavili kao važna inovacija u svetu digitalnih valuta, nudeći pouzdanu i stabilnu alternativu tradicionalnim valutama. Takođe nude brojne prednosti u odnosu na ostale kriptovalute, uključujući i povećanu stabilnost, smanjenu volatilnost i lakšu upotrebu. Oni takođe mogu poslužiti kao zaštita od nestabilnosti tržišta, smanjiti rizike deviznog kursa za međunarodne transakcije i olakšati prekograničnu trgovinu.

Sve u svemu, stabilcoini predstavljaju uzbudljivu oblast inovacija koja se brzo razvija u svetu digitalnih valuta, sa mnogo mogućih slučajeva upotrebe i potencijalnih koristi za pojedince, preduzeća i globalnu ekonomiju u celini.

Podelite na društvenim mrežama

CTB Crypto & Consulting

Investiraj pametno. 

Pretplati se

Prijavite se na naš newsletter!

Kontakt