11 mogućih upotreba Ethereuma za kompanije

Prema istraživanju Credit Suisse, životni vek prosečne kompanije S&P 500 je kraći od 20 godina. Ovaj broj je 50-ih godina prošlog veka bio iznad 60. Jedan od glavnih razloga je pojava novih tehnologija. Potcenjivanje novih tehnologija jedan je od najvećih negativnih faktora za dugovečnost velikih kompanija. Da bi opstale, kompanije moraju da se prilagođavaju i da budu otvorene ka tehnologijama u razvoju kako bi kontinuirano unapređivale svoj poslovni model. U kontekstu blockchain tehnologije, pojedinačne kompanije mogu imati veoma različite potrebe za peer-to-peer mrežama. One upravljaju velikim količinama poverljivih podataka. Ovlašćenja, zaštita podataka, performanse i neopozivost su od suštinskog značaja za transakcijske i operativne potrebe kompanija visokih performansi.

Šta je Ethereum?

Ethereum je kreiran 2015. godine kao skalabilnija i proširiva verzija blockchain tehnologije koja stoji iza Bitcoin-ovog sistema plaćanja. Ethereum blockchain je decentralizovan, što znači da veliki broj čvorova pokreće softver. Održava nepromenljivu knjigu, tako da je mreža bezbedna bez posrednika.

Jedinstvenost Ethereum blockchaina leži u njegovoj programabilnosti. Ugovori se mogu ugraditi u kod, koji se može automatski ispuniti. Ovi digitalni ugovori se nazivaju „pametni ugovori“. Pametni ugovori imaju skoro beskonačan format i uslove i mogu se kombinovati sa dodatnim ugovorima.

Dakle, Ethereum se može koristiti ne samo kao sistem plaćanja, već i za transakcije, finansiranje trgovine, lance snabdevanja, državne registre, nekretnine, pravne svrhe i druge sektore.

Kako Ethereum može pomoći kompanijama da unaprede svoje poslovanje?

PAMETNI UGOVORI: Ethereum omogućava kompanijama da kreiraju i primenjuju pametne ugovore, to su ugovori koji se izvršavaju sami, a uslovi ugovora između kupca i prodavca su direktno upisani u kod. Pametni ugovori su korisni za automatizaciju procesa, smanjenje potrebe za posrednicima i povećanje transparentnosti.

IZDAVANJE DIGITALNIH SERTIFIKATA – Kompanije mogu koristiti Ethereum za izdavanje digitalnih sertifikata koji mogu biti korisni za obrazovne ustanove, medicinske ustanove i druge organizacije koje izdaju sertifikate.

DECENTRALIZOVANE APLIKACIJE (DAPPS): Ethereum je platforma za razvoj i primenu decentralizovanih aplikacija. dApps se mogu koristiti za kreiranje novih poslovnih modela ili za poboljšanje postojećih obezbeđivanjem novih funkcionalnosti, kao što su decentralizovano skladištenje, upravljanje identitetom ili sistemi plaćanja.

TOKENIZACIJA: Ethereum omogućava kreiranje digitalnih tokena. Kompanije mogu da koriste tokene za prikupljanje sredstava putem Inicijalne ponude koina (ICO) za finansiranje svojih projekata.

UPRAVLJANJE LANCEM SNABDEVANJA: Ethereum se može koristiti za praćenje proizvoda u celom lancu snabdevanja, pružajući veću transparentnost i odgovornost. Kompanije mogu da koriste rešenja zasnovana na Ethereum-u da verifikuju autentičnost proizvoda, prate njihov kvalitet i optimizuju svoju logistiku.

UPRAVLJANJE IDENTITETOM: Ethereum se može koristiti za kreiranje decentralizovanih sistema identiteta, koji omogućavaju korisnicima da poseduju i kontrolišu svoje lične podatke. Kompanije mogu da koriste ove sisteme za autentifikaciju korisnika, verifikaciju njihovih akreditiva i pojednostavljenje procesa uključivanja.

UPRAVLJANJE: Ethereum se može koristiti za stvaranje decentralizovanih autonomnih organizacija (DAO), koje su organizacije koje vode pametni ugovori umesto ljudskih menadžera. DAO se mogu koristiti za donošenje kolektivnih odluka, dodeljivanje resursa i upravljanje sredstvima, što ih čini idealnim za organizacije koje cene transparentnost, inkluzivnost i decentralizaciju.

IGRE: Ethereum se može koristiti za kreiranje decentralizovanih platformi za igre, koje omogućavaju igračima da poseduju i trguju imovinom u igri, zarađuju nagrade i učestvuju na turnirima. Kompanije mogu da koriste ove platforme za kreiranje novih tokova prihoda, interakciju sa svojim klijentima i izgradnju zajednica oko svojih brendova.

OSIGURANJE: Ethereum se može koristiti za kreiranje decentralizovanih platformi osiguranja, koje omogućavaju korisnicima da udruže svoje rizike i podele svoje nagrade. Kompanije mogu da koriste ove platforme da ponude nove vrste proizvoda osiguranja, smanje svoje administrativne troškove i povećaju lojalnost kupaca.

DRUŠTVENI UTICAJ: Ethereum se može koristiti za kreiranje inicijativa za društveni uticaj, kao što su mikrofinansiranje, doznake ili donacije. Kompanije mogu da koriste ove inicijative za rešavanje društvenih i ekoloških izazova, unaprede svoju korporativnu društvenu odgovornost i izgrade svoju reputaciju kao društveno odgovorne organizacije.

ANALITIKA: Ethereum se može koristiti za kreiranje platformi za analitiku, koje omogućavaju kompanijama da prikupljaju, čuvaju i analiziraju podatke iz različitih izvora, kao što su društveni mediji, IoT uređaji ili blockchain transakcije. Kompanije mogu da koriste ove platforme da steknu uvid u karakteristike kupaca, konkurenata i tržišta, kao i da optimizuju svoje poslovanje, marketing i prodaju.

Zaključak

Ukratko, Ethereum ima širok spektar upotreba koje mogu biti korisne za kompanije, od izgradnje pametnih ugovora i decentralizovanih aplikacija do izdavanja digitalnih sertifikata i tokenizacije imovine. Ove mogućnosti mogu pomoći kompanijama da poboljšaju efikasnost, smanje troškove i stvore nove načine poslovanja, što ih može učiniti konkurentnijim na tržištu.

Podelite na društvenim mrežama

CTB Crypto & Consulting

Investiraj pametno. 

Pretplati se

Prijavite se na naš newsletter!

Kontakt