BTC analiza – Približava li se Bitcoin preokretu?

Nakon podizanja kamatnih stopa cena Bitcoina je ostala stabilna, čak toliko stabilna da je u prethodnim danima zabeležila najmanju volatilnost ikada sa prosečnim dnevnim oscilacijama od oko 0.3%. Pad volatilnosti na kripto tržištu u ovoj meri do sada nije bio zabeležen pa samim tim i raste zabrinutost analitičara o mogućem novom padu cena.

Oko 65% Bitcoina uskladišteno na novčanicima

Bitcoin se i dalje po tržišnoj kapitalizaciji najvrednijih imovina lepo kotira na dvanaestom mestu, odmah iza kompanija Tesla i Berkshire Hathaway-a sa 572.02 milijardi dolara investiranih u najveću kriptovalutu. Dok je po onchain podacima oko 65% Bitcoina uskladišteno na hardware walletima bez pomeranja što predstavlja veliko poverenje investitora u dugoročni rast. Nažalost, bez trenutne potražnje kupaca ceni je sve teže pomerati se u pravcu rasta.

I dalje smo u rastućem trendu

Po tehničkim pokazateljima na nedeljnom grafikonu iako smo i dalje u rastućem trendu cena se približava podršci linije trenda pa ukoliko bi kretanje cene zatvorilo sveću ispod trend linije, došlo bi i do poništenja rastućeg trenda. Ukoliko se u obzir uzme da cena formira i mogući dvostruki vrh veličine 20% koji simbolizuje mogući obrt trenda praćen padom trgovinskog volumena, RSI i MACD divergencijama razumljiv je strah investitora da bi cena mogla da padne ispod 200MA koja simbolizuje prosečnu cenu u poslednjih 200 nedelja.

Ukoliko dođe do proboja trend linije sa trenutnim pokazateljima sledeća podrška investitora bi se mogla očekivati po cenama od 24 000$, pa čak i 17 000$ po Bitcoinu.

Bitcoin dominacija

Dominacija BTC-a nad ostatkom tržišta je trenutno na 49.7% i posle blagog opadanja i dalje predstavlja veliku spremnost investitora da većinu svojih sredstava drže u ovoj kriptovaluti. Nažalost, ukoliko dođe do pada cene a dominacija BTC-a nad ostatkom tržišta nastavi da raste vrlo lako bi moglo doći do novog pokolja cena altcoina jer bi u tom slučaju više od 50% investitora svoj novac imalo u najmanje rizičnoj kriptovaluti.

Shortovi blizu istorijskih minimuma

Naravno, nije sve tako crno jer iako je agresivnom monetarnom politikom podizanje kamatnih stopa uzrokovalo odliv novca sa svih tržišta, još uvek nema većeg priliva prodavaca na menjačnicama kako bi agresivnije gurali cene dole pa se tako Short-prodajne pozicije nalaze blizu istorijskih minimuma i u blagom su opadanju. Ukoliko bi one koji slučajem krenule sa porastom to bi dovelo do veće distribucije na tržištu.

Sa druge strane, Long-kupovne pozicije su i dalje blizu istorijskih maksimuma i u blagom porastu pa u ovom slučaju još uvek nema pokazatelja da bi investitori mogli napuštati BTC.

Golden Cross na vidiku?

Takođe na nedeljnom grafikonu sve vreme dok se cena održava iznad pomenutog 200 nedeljnog proseka(200MA) raste verovatnoća da bi u narednim nedeljama tj u oktobru mesecu moglo doći do popularnog golden cross-a(zlatni presek) tj preseka 50 i 200MA koji bi simbolizovao potvrdu rastućeg trenda i završetak padajućeg.

U tom slučaju, investitori bi kupovinama trebali da još jednim snažnim naletom podignu cene iznad 32000$ kako bi se mogao uzeti u obzir jeda rastući trougao veličine 42% koji bi mogao pogurati vrednost BTCa do 42000$.

Sjajna prilika za akumulaciju Bitcoina

Dok se čekaju BTC ETFovi i dolazak institucijalnih investitora i dalje trenutna nestabilnost oslikava sjajnu priliku za akumulaciju čak i ako bi došlo do pada cena jer na duži vremenski period Bitcoinu se polako približava i prepolovljne nagrade za rudare, popularni halvig koji je do sada uvek donosio nove cenovne vrhove i do sada se čuvanje Bitcoina pokazalo kao najbolja zaštita od inflacije, u poslednjih 10 godina BTC i dalje nosi titulu imovine sa najvećim procentualnim povratom.

Ništa od navedenog nije finansijski savet i nagovor na kupovinu ili prodaju. 

Podelite na društvenim mrežama

CTB Crypto & Consulting

Investiraj pametno. 

Pretplati se

Prijavite se na naš newsletter!

Kontakt