BTC ETF-ovi i altcoini: Da li je Sada Pravi Trenutak za Investiranje?

U poslednjih nekoliko nedelja, kripto sektor je svedočio dinamičnim promenama, od neto odliva iz BTC ETF-ova do obećavajućeg porasta ulaganja u altcoine od strane VC fondova. Dok su investitori i posmatrači pažljivo pratili ove događaje, kontekstualizacija i razumevanje ovih kretanja postaju ključni faktori u sagledavanju budućnosti kripto tržišta i u donošnje odluke o pravovremenom investiranju.

BTC ETFovi - kratak pregled

Protekli period je zabeležio neto odlive iz BTC ETFova, globalni kripto fondovi su upravo zabeležili 3 uzastopne nedelje odliva po prvi put od početka trgovanja ETFovima.
 
Tokom poslednje 3 nedelje, ukupni odlivi kripto fondova bili su 767 mil$. Samo prošle nedelje, ~435 miliona dolara kripto imovine je uklonjeno iz ovih fondova, najviše na kraju marta. Najveći neto odliv je bio u sredu, 01 maja, 558 mil $.

Takođe, ono što je zanimljivo u poslednjim danima je da je od početka trgovanja BTC ETFovima Grascale Bitcoin Trust ETF imao prve kupovine u iznosu od 63.1mil $ i tako počeo ponovnu akumulaciju u cenovnim korekcijama. 

Trenutna cena BTCa je iznad 60.000$ što je svega 13% niže od najvećih cena zabeleženih početkom marta ove godine pa kako se čini, razloga za paniku i dalje nema na vidiku. 

Po istraživanju VanEck-a trenutno najveće količine Bitcoina drže ETFovi sa ulogom od oko 74.5 mlrd$ dok su nakon njih države i privatne kompanije sa približnom investicijom na poslednjem mestu su javne kompanije sa količinom od 22.3 mlrd $. 

ALTCOINI - Kratak pregled

Početak godine iako je počeo lepim zamahom i cenovnim rastovima na tržištu popularnih altova, poslednja korekcija tržišta je njihove cene povukla dole mnogo jače nego BTC. Međutim, po ponašanju VC fondova, postoje naznake da za ovo tržište tek predstoje svetliji dani.

Naime, u prvom kvartalu 2024., VC fondovi su uložili 2,49 milijardi dolara što je povećanje od +29% QoQ u kripto i blockchain kompanije, investicije su fokusirane na 603 vodeće kompanije sa svojim coinima i tokenim što je ujedno povećanje od+68% QoQ.

Ovo je bilo prvo podizanje uloženog kapitala koje je pokrenulo i porast zaposlenih u kripto industriji čega nije bilo u 3 poslednja kvartala, kao i u poslednjih par godina što je možda jedan od prvih signala da je Q1 2024. potencijlano „cenovno dno“, međutim, potrebna su kostantno održiva i veća ulaganja da bi se potvrdio ovaj trend. 

U Q1 2024, oko 80% kapitala VC fondova otišlo je u kompanije u ranoj fazi, dok je 20% otišlo u kompanije u kasnijim fazama.  Mnoge velike firme rizičnog kapitala napustile su sektor ili su drastično smanjile svoju izloženost u proteklim godinama što je otežalo podizanje novih kompanija u kasnijim fazama.

Takođe vrlo bitno za investitore je podela investicija VC fondova po kategorijama.
Kompanije i projekti koji se grade na blockchainu u kategoriji „Infrastruktura“ prikupili su najveći udeo u investicijama kripto VC fondova u Q1 2024. (24%).
Nakon infrastrukture, najviše investicija je prikupio Web3 sektor sa 21%, zatim Metaverse i Trading kompanije sa 17% uloženog kapitala.

Uprkos nedavnim odlivima iz BTC ETF-ova, trenutna cena Bitcoina ostaje blizu svojih rekordnih nivoa, što pruža osnovni optimizam. S druge strane, porast ulaganja VC fondova u altcoine, posebno u sektore poput Web3 i Metaverse, sugeriše da postoji značajan interes za inovativne projekte unutar kripto ekosistema. Dok se tržište nastavlja kretati, ključno je ostati informisan i fleksibilan kako bi se iskoristile prilike i izbegle potencijalne pretnje. U tom svetlu, raznolikost investicionih strategija i pažljivo praćenje razvoja kripto sektora mogu biti ključni faktori za uspeh u ovom dinamičnom okruženju.

Ivan Andrejević

Podelite na društvenim mrežama

CTB Crypto & Consulting

Investiraj pametno. 

Kontakt