Da li će Bitcoin premašiti ATH?

Cena Bitcoin-a je iznad 50 hiljada dolara i premašio je tržišnu kapitalizaciju od preko 1T. Imajući u vidu nedavni rast od 30%, učesnici na tržištu se sada pitaju kada će novi ATH? 

Najviša vrednost od 69.000 dolara – postavljena 2021. – je sada samo 32% daleko, a bikovski katalizatori se nastavljaju nizati. Na vidiku je pet glavnih katalizatora koji bi mogli da dovedu BTC do najviših nivoa. Naime, to su: Halving, ETF-ovi, kvantitativna popuštanja, izbori, trezori.

Razmotrićemo svaki od ovih faktora kako bismo razumeli njihove implikacije na cenu u narednih nekoliko meseci. Prvo, kako će prepolovljenje uticati na Bitcoin?

1. Uticaj Halvinga

Prepolovljenje Bitcoina trebalo bi da se desi sredinom aprila 2024. kada će iznos nagrade za rudare po bloku biti smanjen sa 6,25 BTC-a na 3,125 BTC-a.

Pošto se prihodi rudara smanjuju za 50%, verovatno je da će hash rate (ukupan broj rudara koji obezbeđuju blockchain) opasti ubrzo nakon prepolovljenja.

2020.-te, nakon poslednjeg prepolovljenja, hash rate je opao za 30% u roku od dve nedelje. Međutim, poteškoće za rudare su takođe automatski smanjene ubrzo nakon toga, što je dovelo do novih najviših vrednosti hash rate-a samo sedam nedelja nakon prepolovljenja, čak i dok je cena BTC-a ostala skoro nepromenjena.

S obzirom na to da će Bitcoin imati četvrto prepolovljenje, verovatno je da su rudari spremniji nego ikada na smanjenje nagrade. Zbog toga, kao i zbog kontinuirane specijalizacije u rudarskoj opremi, nije isključeno da Bitcoin posle halvinga premaši trenutni ATH na 69 hiljada dolara. 

Skok heš stope bi pomogao da se osigura bezbednost Bitcoin blockchain-a. Takođe, smanjenje nagrade znači da će rudari prodavati potencijalno manje Bitcoina.

ITB Bitcoin Hash Rate
Izvor: ITB Bitcoin Hash Rate

Stopa inflacije u emisiji Bitcoina će se smanjiti sa 1,7% na samo 0,85% godišnje nakon prepolovljenja. Trenutno, dnevno se izrudari približno 900 BTC-a, što predstavlja samo 0,1% ukupnog obima Bitcoin-a. Iako će pritisak na prodaju biti neznatno manji, ali psihološki, mnogi veliki igrači na kripto tržištu rade pod pretpostavkom četvorogodišnjih ciklusa. Istorijski gledano, godina nakon prepolovljenja Bitcoina obično ima bull narativ. S obzirom na to da je ova teorija postala relativno raširena u kripto zajednici, verovatno je da su mnogi učesnici već počeli da kupuju, što čini sve verovatnijim da će ATH biti postignut brže nego u prethodnim bull ciklusima.

Sa druge strane, potrebno je uzeti u obzir da ukoliko je već većina trgovaca ušla na tržište, to bi moglo značiti da će nedostajati novih kupaca koji bi podržali dalji rast cene Bitcoina. U takvim situacijama, tržište može iskusiti period konsolidacije ili čak korekcije cene.

2. Bitcoin ETF-ovi

Drugi katalizator će verovatno biti nastavak priliva novca koji dolazi iz ETF-ova.

Preko 4 milijarde dolara je stiglo u Bitcoin ETF proizvode samo mesec dana nakon njihovog lansiranja. Dok su odlivi GBTC-a bili privremeno veći od priliva u nove ETF-ove, ova situacija se preokrenula, jer je Blackrock-ov IBIT zabeležio jedno od najuspešnijih lansiranja ETF-a u istoriji. 
Potražnja za Bitcoin ETF-ovima je posebno ubrzana od prošle nedelje, beležeći u proseku 350 miliona dolara priliva dnevno.
Iako je nejasno koliko će dugo trajati pojačan priliv, neki tvrde da bi se mogao pojačati  u drugom kvartalu, pošto Bitcoin spot ETF-ovi završe svoje prvo tromesečno testiranje, i kada bi registrovani investicioni savetnici mogli da krenu da ga nude i šire. Ovo bi moglo rezultirati rastućom potražnjom za Bitcoinom, dok se ponuda smanjuje nakon prepolovljenja, što bi moglo pozitivno uticati na njenu cenu.

3. Kvantitativna popuštanja

Restriktivni stav Federalnih rezervi u vezi sa kamatnim stopama u 2022. postavio je osnovu za bear market na svim tržištima. Kako je inflacija pala na 3% sa skoro 10%, učesnici na tržištu sada očekuju da će Fed olakšati finansijske uslove, sniziti kamatne stope i potencijalno ponovo aktivirati kvantitativna popuštanja. Ovo očekivanje je verovatno glavni pokretač nedavnog rasta i cene Bitcoina kao i akcija.

ITB Capital Markets Insights
Izvor: ITB Capital Markets Insights

Na tržištu akcija raniji bear ciklusi su se završavali ubrzo nakon što je Fed počeo da smanjuje stope; sada kada je to postalo očigledno, učesnici na tržištu nastavljaju da kupuju u iščekivanju eventualnog smanjenja stope.

Uprkos tome što je prošlomesečni CPI nešto veći od očekivanog, tržište akcija nastavlja da postavlja novi ATH.

Kada kamatne stope počnu da se smanjuju, pozajmljivanje će postati jeftinije, podržavajući veću likvidnost na finansijskim tržištima što na kraju ima tendenciju da pozitivno utiče na cenu Bitcoina i akcija.

4. Izbori

Da stvar bude interesantnija, iako bi Fed trebalo da bude nezavisna apolitična institucija, političke donacije njegovih zaposlenih su konstantno favorizovali demokratsku stranku u poslednjih nekoliko godina.

S obzirom da predsednički izbori dolaze u novembru 2024., postoji implicitni podsticaj za Fed da podrži ekonomiju kako bi povećao Bajdenove šanse za reizbor. Iako je Bajdenov kabinet bio relativno anti-kripto orijentisan, meseci koji prethode izborima verovatno bi bili povoljni za kriptovalute jer bolji ekonomski uslovi olakšavaju okruženje za rast tržišta.
Dok sa druge strane, predviđanja trenutno daju Bajdenu samo 33% šanse da dobije izbore, čineći Trampa koji je bio znatno kripto-prijateljski nastrojen najverovatnijim pobednikom na sledećim predsedničkim izborima.

5. Trezori

Trezori institucija bi mogli biti neočigledan pokretač cene Bitcoina u narednih nekoliko meseci.

Godine 2020., kada se Bitcoin oporavljao nakon pada izazvanog pandemijom, tradicionalni finansijski giganti poput Paula Tudora Jonesa prvi su počeli da govore o njegovom potencijalu. Sa spot ETF-ovima koji sada olakšavaju više nego ikad za Wall Street da pristupi Bitcoin-u, verovatno je da će više hedž fondova akumulirati Bitcoin u narednim kvartalima. Registrovani investicioni savetnici takođe mogu videti povećanu potražnju svojih klijenata, s obzirom na snažan učinak spot ETF-ova. Ovo bi moglo dovesti do toga da određeni postotak korporativnih trezora počne alocirati sredstva u Bitcoin i šire u kripto prostor.

Dok ova priča možda još nije sasvim izražena u SAD-u, primetno je da je sve više kompanija u Aziji i Južnoj Americi usvaja Bitcoin kao deo svojih trezora. Sada, s ETF-om koji legitimizuje Bitcoin u SAD-u, očekuje se da će se ovaj obrazac proširiti i na nacionalnom nivou.

ITB Bitcoin Whales Perspectives
Izvor: ITB Bitcoin Whales Perspectives

Završne misli: Šta bi moglo poći po zlu?

Sa trenutnim dešavanjima, lako je biti bullish u pogledu cene Bitcoina, ali šta bi moglo sprečiti da ne dostigne nove maksimume u 2024. godini?

Mnogi od pomenutih katalizatora imaju bar delimično cenu, posebno prva tri pomenuta. Ako jedno od ovih ne uspe da se ostvari (npr. Fed na kraju ne ublaži uslove kako se očekuje), onda je verovatno da bi se cena Bitcoina mogla suočiti sa korekcijom.

Ključno je prilagoditi svoj pristup investicijama u kriptovalute u skladu sa promenama na tržištu, ostati informisan i imati plan za različite scenarije. Kripto tržište je dinamično, pa je prilagodljivost ključna kako bi se uspešno nosili sa eventualnim izazovima i iskoristile prilike koje se mogu pojaviti.

Podelite na društvenim mrežama

CTB Crypto & Consulting

Investiraj pametno. 

Kontakt