Ethereum ETF – Security ili Commodity? (Hartija od vrednosti ili Roba)

Naime, mnogi izveštaji sugerišu da će agencija SEC(Američka komisija za hartije od vrednosti) možda kategorizovati Ethereum-ETH drugog po veličini blockchaina kao security što bi izazvalo ogromne implikacije na budućnost blockchaina pa u narednim redovima ćemo pokrenuti temu sa mišljenjem zašto bi SEC pogrešio i zašto ne bi trebalo da klasifikuje ETH kao hartiju od vrednosti (security).

Ovaj potez bi vrlo sigurno imao ozbiljne posledice po čitavu kripto industriju, uključujući i izbacivanje iz koloseka planova za spot ETH kojim se trguje na berzi.

Pozivajući se na nekoliko neimenovanih izvora, Fortune je nedavno izvestio da je SEC zatražila sudski poziv od nekoliko američkih kompanija za dokumente u vezi sa njihovim poslovima sa Ethereum fondacijom, neprofitnom organizacijom koja je organizovala lansiranje istoimenog blokčejna i sa sedištem u Švajcarskoj.

Očigledno, istraga je počela ubrzo nakon događaja Merge koji je uveo ETH 2022.
 
Ubrzo nakon Ethereum-ove nadogradnje dokaza o ulozima(Proof of Stake), predsednik SEC-a Gari Gensler rekao je da lanci dokaza o ulozima, koji korisnicima isplaćuju tokene nagrade za zaključavanje svojih kovanica kao bezbednosni model, podsećaju na investicione ugovore i da se mogu klasifikovati kao hartije od vrednosti tj, kao kompanije koje isplaćuju dividendu svojim investitorima – iako on nije spomenuo ETH po imenu.

SEC je takođe pokrenuo istrage protiv brojnih američkih i međunarodnih kripto berzi, uključujući Coinbase, Kraken i Binance, na osnovu toga što su prodavale hartije od vrednosti američkim investitorima bez odgovarajućih registracija. To uključuje sredstva kao što su Cardano (ADA) i Solana (SOL).
ETH nikada nije direktno imenovan kao HoV (hartija od vrednosti) u postupku sprovođenja SEC-a, tačka koja se čini kontradiktornom za kripto advokata Ignasija Ferer-Bonsomsa. U nedavnom blogu, Ferrer-Bonsoms je uporedio Ethereum sa Cardanom kako bi tvrdio da ako SEC smatra da je jedan u suprotnosti sa zakonima o hartijama od vrednosti, onda mora da razmotri i drugi na isti način.
I Ethereum Foundacija i Cardano Foundacija prikupile su milione putem prodaje tokena za finansiranje razvoja mreže (18,3 miliona dolara u bitkoinu naspram 62 miliona dolara, respektivno); oba upravljaju svojim mrežama preko fondacija sa sedištem u Cugu, Švajcarska.

Štaviše, obe fondacije doprinose radu posebno na povećanju vrednosti svojih tokena. Ferrer-Bonsoms je primetio da Ethereumov mehanizam sagorevanja, uveden u nadogradnji EIP-1559 u avgustu 2021. godine, čini mrežu (ponekad) deflacionom. „Na ovaj način investitori mogu shvatiti token kao investiciju sa očekivanjima povećanja vrednosti“, napisao je on.
Za razliku od bitkoina (BTC), jedine kriptovalute koja je po američkom zakonu Commodity (roba), članovi osnivačkog tima Ethereuma su i dalje veoma aktivni u industriji. Vitalik Buterin, uprkos tome što je najavio blago penzionisanje na svoj 30. rođendan, redovno uvodi nove ideje za Ethereum alate i utiče na mapu puta mreže dok Džozef Lubin nadgleda uticajni Etheruem inkubator ConsenSis.

Koliko je Ethereum deflatoran može se primetiti i u poslednjim Ultrasoundmoney podacima, naime, količina ETHa se smanjila za 451,000 u poslednjih godinu i po dana, količina se smanjuje po stopi od -0.247% godišnje. Ukoliko bi se rastući trend iz poslednjih mesec dana prenosio na narednih 12 meseci, količina ETH bi se smanjila za skoro 1%.

Na količinu ETHa u budućnosti će u velikoj meri uticati Dencun ažuriranje koje je značajno smanjilo cene transakcija, kao i aktivnost na L1 i L2 mrežama.

I dok tehnički postoji Bitcoin fondacija, ona nema skoro nikakav uticaj i ne isplaćuje plate za Bitcoin Core programere što nije slučaj kod Ethereum fondacije.

Slučaj protiv klasifikacije

Ne slažu se svi regulatori sa pretpostavkom da je Ethereum hartija od vrednosti. Što je najvažnije, Komisija za trgovinu robnim fjučersima (CFTC), manja sestrinska agencija SEC-a, godinama je dozvoljavala trgovanje fjučersima ETH, implicirajući da je to roba. A, u tužbi CFTC-a protiv Sema Bankmana (direktora propale kripto berze FTX), agencija je direktno rekla da je ETH Commodity (roba) pored BTCa.

Drugim rečima, jednostrana odluka SEC-a da je ETH hartija od vrednosti imala bi vrlo ozbiljne posledice po američke kompanije i investitore koji već stupaju u interakciju ili se oslanjaju na Ethereum, uključujući velike berze kao što su CME Group i Cboe Global Exchange koje trguju milionima dolara ETH fjučersa dnevno.

Najbolji argument da ETH nije hartija od vrednosti je da to nije bio do sada i da bi promena statusa imala oštre uticaje. Ostin Kembel, iz poslovne škole Kolumbije nedavno je rekao: “Ne možete samo proizvoljno da promenite mišljenje i oštetite ljude za stotine milijardi dolara posle jedne decenije”, a takođe, to bi mogao biti i odgovor kojim će CFTC vrlo verovatno uzvratiti SECu.

Brian Kuintenz, bivši član komisije CFTC-a, a sada šef politike u a16z Crypto, ponovio je ovu tačku, rekavši da kada je SEC odobrio ETH fjučers ETF za trgovanje na svojim regulisanim berzama u oktobru 2023. „tada eksplicitno priznao status osnovnog ETHa, kao nebezbednosnog i van njegove nadležnosti.” (meseci nakon MERGEa).

„Biće zanimljivo gledati koji izgovor koristi SEC ako odloži ili odbije ETH ETF s obzirom da je već obavestio tržište da je ETH van njegove nadležnosti“, dodao je Kvintenz.
Vredi napomenuti da vest dolazi danima nakon što je SEC pogođen sudskim sankcijama bez presedana zbog svoje „grube zloupotrebe moći“ u tužbi koju je pokrenula protiv kripto kompanije DEBT Bok.

Brian Frie, profesor prava Spears-Gilbert na Univerzitetu Kentaki, rekao je da je najbolji razlog protiv klasifikovanja ETH-a kao hartije od vrednosti „to što ETH više liči na BTC nego bilo koji drugi token“. On je dodao da je „SEC više puta ponavljao da BTC smatra robom, a ne hartijom od vrednosti… prvenstveno zbog nedostatka centralizovane kontrole.

Postojanje Ethereum fondacije baca senku sumnje na taj argument, priznao je Fraj što je razumljivo i u skladu sa gore navedenim argumentima.
Međutim, neosporno je da postoje hiljade zainteresovanih strana u Ethereum-u osim osnivačke korporacije. U nekim oblastima, čak bi se Ethereum mogao smatrati decentralizovanijim od Bitcoina – uključujući broj aplikacija koje se pokreću na njemu i broj programera.

Dalje, IntotheBlock je otkrio da, od pre šest meseci, postoji više nego dvostruko veći broj dugoročnih vlasnika ETHa (73,5 miliona) od bitkoina (33,61 miliona).
Po onchain podacima postoji 5.370 adresa koje drže između 1.000-10.000 ETH, ali samo 1.920 adresa sa između 1.000-10.000 BTC.

Ništa od ovoga ne može biti važno s obzirom na Genslerov vrlo očigledan ratni put protiv kriptovaluta, industrije za koju smatra da je prepuna prevara i finansijskih zloupotreba dok sa druge strane, izbegava da pogleda drugu stranu gde su finansijske prevare mnogo lakše i češće jer se put novca ne može pratiti preko Blockchain tehnologije.

Ironično je to što skoro svi u kripto prostoru žele da Gensler provede svoje vreme u procesuiranju stvarnih zločina, umesto da uznemirava legitimno poslovanje ili napada decentralizovane protokole.

Brian Frie vidi ovo očigledno prekoračenje kao potencijalno Genslerovo uništenje. „SEC ide predaleko preko svojih nadležnost i može se srušiti. Oslanja se na Hauija, koji daje izuzetno široku definiciju „Ho-V“ i shodno tome daje SEC-u veoma široka regulatorna ovlašćenja“, rekao je on, misleći na jedan od Haui testova koje agencija koristi da definiše „investicione ugovore“.

Ali Vrhovni sud može promeniti Hauija. I, što agresivnije SEC ulazi u ovo polje, veća je verovatnoća da će slučaj otići SCOTUS-u. Čim neko stigne tamo, Vrhovni sud će verovatno „razjasniti“ Houija tako što će ga suziti kao i u dosadašnjim slučajevima.

I naravno, ne zaboravite ono bitno, ulažite u znanje, učenje i informisanost jer pre svega ulažete vlastiti novac a odluke poput nailzećeih vrlo lako mogu poremetiti vaša očekivanja.

Ivan Andrejević

Podelite na društvenim mrežama

CTB Crypto & Consulting

Investiraj pametno. 

Kontakt