Smanjena volatilnost na kripto tržištu – zatišje pred buru ili novi nivo zrelosti?

Makroekonomska dešavanja i vesti u SAD su i prošle nedelje uticale na kretanje kripto tržišta. Sve ovo je dovelo do toga da je BTC kao vođa tržišta imao manje cenovne rastove da bi se kasnije ponovo vratio stablizaciji i završio sedmicu trgovajući oko 66.600 dolara.

Sve u svemu, BTC je pao za nešto više od 4% prošle nedelje, pri čemu je prodaja nadmašila kupovinu na skoro svim berzama. Delta neto kumulativni obim (CVD) za trgovačke parove BTC dostigla je 518 miliona dolara između 10. i 14. juna, pri čemu su trgovci na Binance i Bybit vodili prodajne aktivnosti.

Iako je BTC bio na silaznoj putanji podstaknut makro vestima prošle nedelje, jasno je da je vodeća kritpovaluta svojom stabilnošću dostigla novi nivo zrelosti u 2024. godini.
To se može primetiti u njegovoj opadajućoj volatilnosti, pri čemu je 60-dnevna istorijska volatilnost BTC-a ostala ispod 50% od početka 2023. Ovo je u potpunoj suprotnosti sa značajnim fluktuacijama iz 2022. godine, kada je volatilnost premašila 100%.

U 2024. godini BTC je dostigao najviši cenovni nivo svih vremena(ATH) sa volatilnošću od svega 40%. Ovo je bilo daleko niže nego 2021. godine — kada je volatilnost rasla na čak 106% pošto je dostigla rekordne vrednosti. Čak je i lansiranje spot BTC ETF-ova u SAD bilo relativno prigušeno na frontu volatilnosti.

Iako je prerano sugerisati da je ova stabilnost postala normalnost, bar što se BTCa tiče, promene u strukturi tržišta Bitcoina tokom prošle godine mogu pomoći da se delimično objasni zašto je kretanje cena bilo relativno „dosadno“.
Likvidnost postaje sve više koncentrisana u rukama velikih investicionih fondova kojima je u interesu dugoročna stablinost i samim tim BTC postaje sve manje zanimljiv za manje investitore.

Zato, ne bi trebalo da ignorišemo trendove potražnje za BTC ETFovima kada posmatramo trendove u kretanju cena Bitcoina. Verovatno je preokret i nagli odliv u američkim BTC ETF-ovima prošle nedelje doprineo pritisku prodaje, kao i makro vesti.

Sa druge strane, i pored manjeg pada cena, među najvećim investitorima još uvek vlada trka u kupovini Bitcoina pa je protekle nedelje BlackRock investicioni fond prestigao GBTC Grayscale sa količinom digitalne imovine pod upravljanjem. BlackRock, menadžer sredstava od 10 triliona dolara sada nosi titulu najvećeg svetskog spot Bitcoin ETF-a.

Kada pominjemo odlive u protekloj nedelji, proizvodi za investiranje u digitalnu imovinu(ETP) imali su odliv u ukupnom iznosu od 600 mil $, što je ujedno i najveći odliv od 22. marta 2024. Ovo se dogodilo pod uticajem gore pomenutih vesti nakon perioda povećanog priliva praćenog sastankom FOMC-a, što je navelo investitore da smanje svoju izloženost. Ovi odlivi i nedavna rasprodaja doveli su do pada ukupne imovine pod upravljanjem (AuM) sa iznad 100 mlrd $ na 94 mlrd $ tokom protekle nedelje.

Obim trgovanja ostaje manji za 11 mlrd $ za ovu nedelju, u poređenju sa 22 mlrd $ nedeljnog proseka ove godine što je znatno iznad proseka od 2 mlrd $ nedeljno prošle godine. ETP-ovi digitalnih sredstava i dalje održavaju stabilnih 31% globalnog obima trgovine na berzama.

Regionalno gledano, dok su SAD zabeležile većinu odliva u ukupnom iznosu od 565 mil $, negativno raspoloženje nije bilo samo tamo, pri čemu su Kanada, Švajcarska i Švedska zabeležile odliv od 15 mil $, 24 mil $ i 15 mil $. Nemačka sa druge strane nije pratila ovaj trend, u ovoj državi zabeležen je priliv od 17 mil $.

Odlivi o kojima govorimo su bili u potpunosti fokusirani na bitkoin, trgovci su videći odlive od 621 mil $ reagovali strahom što je podstaklo prilive od 1,8 mil$ u kratke pozicije za bitcoin.

Ono što je zanimljivo je da širok izbor altcoina je ipak zabeležio priliv novčanih sredstava u cenovnim padovima, tržište altova predvođeno Ethereumom koji je akumulirao iznad 18 mil $ dok se čeka početak trgovanja ETH ETFovima za koje analitičari očekuju da će biti dostupni već nakon 20. jula ove godine.

Ivan Andrejević

Podelite na društvenim mrežama