Svet je već na blockchainu

  • By
  • Published
  • Posted in Blog
  • Updated
  • 7 mins read

Posmatrali smo ne samo trenutno stanje usvajanja „blockchain revolucije“ i njeno korišćenje u finansijskim sektorima, već i druge načine na koje se kripto danas koristi u svetu. Ova tehnologija sve većim usvajanjem prevazilazi očekivanja i primenu nalazi u mnogim sektorima poput logistike, osiguranja, prikupljanju sredstava, ekološkoj održivosti, zabavi, kockanju, nekretninama, lancima snabdevanja pa čak i kako se kompanije organizuju,blockchain tehnologija vrlo brzo menja igru.

Blockchain industrija postoji nešto više od jedne decenije, još uvek je ovo vrlo mlado tržište ali usvajanje ove tehnologije, počinje da ruši dosadašnje rekorde. U početku, bilo je tržište usvajanja inovacija a sada su inovacije usvojene. Dok je većina usvajanja ovih novih projekata na blockchainu bila fokusirana na decentralizovani sistem plaćanja, DeFi, bankarstvo, nebankovne transakcije i nezamenljive tokene (NFT), postoji i mnogo slučajeva korišćenja koji su isprobani ali, nisu svi uspeli.
 
To je i za očekivati sa novim industrijama, ali je neophodno odvojiti projekte koji danas postoje od onih koji mogu doći do realizacije sutra. 

Trenutna upotreba

Posle nešto više od 10 godina, postoje neka velika imena i brendovi koji su ugradili web3 i blockchain tehnologiju u svoje poslovne ekosisteme.

Od giganata u sektoru finansijskih usluga, kao što je Goldman Sachs, preko McDonald’s-a koji objavljuje NFT, do zemalja poput Salvadora usvajajući Bitcoin kao zakonsko sredstvo plaćanja, odobrenja Američke komisije za hartije od vrednosti – SEC-a za BTC ETFove koji ruše sve dosadašnje rekorde. Čak i za ovako mlado tržište, buduće usvajanje od strane drugih velikih imena izgleda prilično obećavajuće.

Iza samog, popularnog naziva, kriptovaluta postoji mnogo više od njihovog korišćenja samo na berzi u cilju sticanja zarade. Postoje projekti koji se grade da bi se poremetili različiti poslovi, uključujući evoluciju u tehnologiji, projekti koji mogu da preokrenu ono što se danas čini osnovnim elementima u tradicionalnom poslovanju. Sve veće interesovanje šire publike poguraće usvajanje velikih brendova koji su korišćenje blockchaina počeli da polako uvode u naše svakodnevnice.

Poznati brendovi koji su među prvima počeli da rade u metaverzumu i Web3

Bitcoin grafikoni i podaci

Nema sumnje da je makroekonomski pad 2022. uticao ne samo na kriptovalute i Web3 prostor već i na čitav svet novca i tradicionalna tržišta. Nakon oporavaka tržišta od pandemije, tadašnja makro i geopolitička okruženja su poslužila da promene trend na svim tržištima kapitala, pri čemu kriptovalute zauzimaju neproporcionalan udeo u padu zbog nekoliko samonanesenih rana otvorenih stalnom implozijom platformi za kripto pozajmljivanje.

Uprkos tome, postoji pravi osećaj optimizma onih koji su duže na tržištu i u industriji koji su prošli kroz slično u ranim fazama usvajanja uz veću volatilnost, cikluse bika i medveda. Ovo je rođeno iz shvatanja da, kao što se vidi tokom dot-com balona 2000-tih, trenutna tržišna previranja su sasvim neophodan deo procesa za izbacivanje viška i neodrživih projekata kako bi se vratili na stvarnu korisnost distribuiranih sistema. Nema boljeg mesta za početak pogleda na usvajanje nego na sam Bitcoin.

Obim transakcija, adrese novčanika kao i mnogo drugih indikatora pokazuju da Bitcoin postaje sve popularniji u mejnstrim prihvatanju i kao glavno digitalno sredstvo kojim se može trgovati ili koristiti kao čuvar vrednosti ali takođe i kao sredstvo razmene sa prihvatanjem trgovaca koje nastavlja da raste uz velike kompanije kao npr. Microsoft, PayPal i Starbucks koje sada prihvataju Bitcoin plaćanja kao i države koje su ga prihvatile.

Razmišljajući o tome na osnovu trenutne krive usvajanja i u vezi sa ukupnim potencijalom tržišta i industrije koji se može pratiti, očekujemo da će cena Bitcoina rasti uz manje korekcije i u narednim godinama.

Na kraju, ono što će najviše pokretati ovu krivu usvajanja prevazilazi komercijalno i/ili institucionalno usvajanje.
To je trend da se Bitcoin etablira kao istinski prihvaćena globalna digitalna imovina. Najveći porast u usvajanju dolazi izvan industrijalizovanog Zapada. Najviše je usvajanje izraženo kod zemalja u razvoju. Na primer, korisnici sa Bliskog istoka i Afrike primili su preko 600 milijardi dolara u kriptovalutama – prvenstveno u obliku doznaka bitkoina i stabilnih coina –
od jula 2021. do juna 2022. godine, što je povećanje od skoro 50% u odnosu na 2020. godinu. Ovo pokazuje da se najbrža stopa usvajanja tehnologije dešava tamo gde je najpotrebnija, to je obično odličan test njegove ukupne korisnosti.

Vodeći projekti za Logistiku.

Pošto smo na početku bloga govoreći o primeni prvo naveli logistiku, evo primera.

Neiskorišćeni potencijal blockchain tehnologije za bolje upravljanje učesnicima u lancu snabdevanja i praćenja informacija, kao što su cena, datum, lokacija, kvalitet, sertifikat i drugi relevantni detalji rezultiralo je da veliki broj velikih privrednih subjekata počne da istražuje kako da iskoriste ove operativne prednosti.

Na primer, francuski lanac supermarketa Carrefour je novi učesnik i trenutno prati 30 linija proizvoda preko sopstvenog blokčejna za doslednost hrane. Drugi je Sappi, koji koristi blockchain da poveća održivost globalnih lanaca snabdevanja, posebno u pogledu prirodnih materijala i ambalaže.

OriginTrail je decentralizovani protokol dizajniran za deljenje podataka lanca snabdevanja korišćenjem potpuno transparentne blockchain mreže, a istovremeno nudi logističku podršku i rešenja za preduzeća. Ovaj protokol je u mogućnosti da prati imovinu svih vrsta na svim mrežama, OriginTrail je usvojio pristup sa više lanaca kako bi se olakšala interoperabilnost i postao prvi decentralizovani javni sistem praćenja na svetu. Trenutno radi na Ethereum-u, kDai-u i Poligonu i u procesu je integracije sa Polkadotom.

Morpheus Network je platforma srednjeg softvera kao usluge za lanac snabdevanja koja je dizajnirana da se može integrisati sa zastarelom tehnologijom lanca snabdevanja i novim tehnologijama, uključujući blockchain, IoT i RFID. On pruža menadžerima lanca snabdevanja digitalni otisak za stavke koje prate u sefu i bezbedno okruženje. Protokol je nedavno prošao rebrendiranje i zamenu tokena sa svog starog MRPH token na novi MNV token u nastojanju da se poboljšaju mogućnosti pametnog ugovora i pojača sigurnost. Projekat je nedavno dobio nekoliko nagrada, uključujući nagradu ISCEA PTAK 2021 za „Izvrsnost lanca snabdevanja“, a izabrao ga je Gulftainer, vodeća privatna globalna luka, kao pobednika na blokčejnu u takmičenju „Budućnost luka“.

VeChain je jedan od najpoznatijih projekata logističke blockchain tehnologije. To su podaci od poverenja na blokčejnu, servisna platforma koju je razvila VeChain Technology pokriva sveobuhvatno upravljanje robom, uključujući upravljanje informacijama o robi, logističko skladištenje i provere protiv falsifikovanja. Kao što je prikazano na slici, VET se ne primenjuje samo u logistici već i u komunikaciji, istraživanju, osiguranju, brzoj potrošnji i mnogim drugim oblastima. Mrežni mehanizam dokazivanja autoriteta, koji uključuje veća ovlašćenja čije identitete verifikuje VeChain Foundation, pomaže u održavanju ukupne bezbednosti mreže i obezbeđuje da protokol radi u skladu sa politikom upravljanja fondacije.

Izvor: SeekingAlpha

Završne misli

U ovom blogu smo naveli samo nekoliko primera, pratite nas na društvenim mrežama kako bi u narednom blogu čitali o drugim primenama i projektima. Ne zaboravite, investiranje u znanje plaća najbolje kamate a samo uz znanje možete biti deo najbržeg usvajanja nove tehnologije u istoriji.

Podelite na društvenim mrežama

CTB Crypto & Consulting

Investiraj pametno. 

Kontakt