VESTI SA KRIPTO TRŽIŠTA – ETH ETF, Binance, pripreme za halving i lažni PayPal tokeni

Donosimo vam najnovija dešavanja iz sveta kriptovaluta. Saznajte kako Bitfarms osvaja Paragvaj svojom ambicioznom izgradnjom postrojenja, dok Binance postaje pionir u Dubaiju sa svojom MVP licencom. Takođe SEC stavlja Coinbase u središte pažnje, dok se tradicionalni investitori sve više okreću prema Ethereum ETF-ima. 

Bitfarms počinje izgradnju farme za rudarenje Bitkoina od 50 MV u Paragvaju

Bitfarms Ltd., kompanija koja se bavi rudarenjem Bitcoina je započela razvoj novog postrojenja za rudarenje bitkoina od 50 megavata (MV) u Paragvaju, objavila je kompanija 7. avgusta 2023.

Farma će se nalaziti u Paso Peu u blizini postojećih rudarskih operacija Bitfarmsa u Viljarici i očekuje se da će biti u potpunosti operativna u prvom kvartalu 2024 pre prepolovljenja Bitcoin nagrade za rudare.

Najava dolazi samo nekoliko nedelja nakon što je Bitfarms (Nasdak: BITF) obezbedio 150 MV ugovora za hidroenergetsku energiju u Paragvaju. Prema rečima generalnog direktora Bitfarmsa Džefa Morfija, kompanija je izabrala Paragvaj za proširenje zbog niskih troškova i brzih rokova izgradnje.

Novo postrojenje će se sastojati od 50 MV trafostanice, 30 MV vazdušno hlađenog skladišta i 20 MV hidro-hlađenih rudarskih kontejnera kompanije Microbt. Bitfarms će instalirati 1.920 Microbt-ovih novih M53S+ rudara u kontejnere, koji su posebno dizajnirani za hlađenje potapanjem.

Prema rečima glavnog direktora za rudarenje Bitfarms-a Ben Gagnona, rudari M53S+ će proizvoditi 675 PH/s uz efikasnost od 28,5 V/TH, što ih čini jednim od najefikasnijih rudara u Bitfarms-ovoj floti.

Ovo označava prvi ulaz Bitfarmsa u rudarenje sa hidrohlađenjem, tehnologiju za koju Gagnon kaže da ima potencijal da bude jeftinija od tradicionalnog hlađenja. Kompanija veruje da brza ekspanzija u Paragvaju naglašava strategiju Bitfarms-a u potrazi za jeftinim izvorima energije za poboljšanje profitabilnosti, posebno u pravcu prepolovljenja Bitkoina 2024.

Binance je dobio MVP licencu u Dubaiju

Binance je postala prva kripto menjačnica koja je obezbedila licencu za operativni minimalno održiv proizvod (MVP) u Dubaiju.

Operativnu MVP licencu izdaje Regulatorno telo za virtuelnu imovinu (VARA) u Dubaiju i omogućiće Binance-u da ponudi usluge virtuelne razmene sredstava institucionalnim i kvalifikovanim klijentima.

Snažna podrška koju Binance ima u Dubaiju i UAE doprinosi nedavnim naporima berze da proširi svoje usluge širom sveta u kontekstu usklađenosti sa propisima. Kompanija je takođe bila na nišanu nekoliko regulatora, uključujući SEC, koji je protiv nje podneo tužbu za kršenje zakona hartija od vrednosti.

SEC traži od Coinbase-a da ukloni sve kriptovalute osim Bitkoina.

Američka komisija za hartije od vrednosti (SEC) zatražila je od Coinbase-a da obustavi trgovanje svim kriptovalutama osim Bitkoina pre nego što preduzme pravni postupak protiv Coinbase-a zbog nedostatka registracije kao brokera.

Brian Armstrong, izvršni direktor Coinbase-a, otkrio je da je SEC zatražila brisanje svih kriptovaluta osim Bitkoina, što ukazuje na želju SEC-a za većom kontrolom nad tržištem kriptovaluta. Potez SEC-a je presedan koji bi mogao da utiče na mnoge američke kompanije koje se bave kriptovalutama jer ako se ne registruju kod SEC-a, postoji mogućnost da će poslovati mimo zakona. Nadzor nad industrijom kriptovaluta do sada je bila siva zona, a SEC i Komisija za trgovinu robom se bore za kontrolu.

Predsednik SEC-a Geri Gensler je ranije tvrdio da su većina kriptovaluta osim Bitkoina hartije od vrednosti. Ovaj zahtev je došao odmah nakon navođenja BlackRock-a da će za BTC ETF koristiti usluge Coinbase-a a pretpostavlja se da SEC ovim potezom želi da izbegne da se nakon njihove prodaje zaplenjenih Bitcoina koju vrše na ovoj menjačnici umesto u USD prelije u druge altcoine.

MicroStrategy ponovo kupovao BTC

MicroStrategy je obavio novu kupovinu od 420 Bitkoina od poslednje objave u junu. Ovo dovodi do ukupne imovine kompanije na 152.800 Bitkoina u vrednosti od ukupno 4,46 milijardi dolara. Generalni direktor MicroStrategy-a, Majkl Sejlor, ostaje najveći akcionar kompanije i glavni zagovornik Bitcoin-a. On lično poseduje desetine hiljada BTC-a.

MicroStrategy je otkrio svoje planove da prikupi oko 750 miliona dolara prodajom akcija kako bi dodao još Bitkoina u svoj portfolio. Pored toga, u drugom kvartalu kompanija je zabeležila neto prihod od 22,2 miliona dolara, što je veliki skok u odnosu na prošlogodišnji gubitak od 1,1 milijardu dolara (najveći uzrok tome bio je prošlogodišnji pad cene Bitkoina).

Ethereum ETF?

Višestruki predlozi za fondove kojima se trguje na berzi (ETF) su podneseni američkoj komisiji za hartije od vrednosti (SEC). Ovo ukazuje na sve veći interes tradicionalnih investitora. ETF-ovi fokusirani na ETH dali bi investitorima izloženost bez direktnog posedovanja kriptovalute. SEC trenutno razmatra aplikacije i ako budu odobreni, ETF-ovi bi obezbedili regulisan i pristupačan način ulaganja u Ethereum preko brokerskih računa. Ovaj potez dolazi u trenutku kada popularnost i usvajanje Ethereuma nastavlja da raste, što bi moglo otvoriti vrata za dalja institucionalna ulaganja na tržištu kriptovaluta.

Od početka avgusta, SEC je primio ukupno 12 Ethereum aplikacija za ETF-ove. Analitičari Bloomberg Intelligence-a daju Ethereum ETF-ovima 75% šanse za lansiranje u SAD. U međuvremenu, SEC mora da donese odluku o brojnim Bitcoin ETF-ovima koje su podnele brojne tradicionalne finansijske institucije, uključujući BlackRock, najvećeg globalnog menadžera investicionih sredstava.

Lažni PayPal USD tokeni se pojavljuju na nekoliko blokčejnova

Neki od ovih tokena se ne mogu prodati nakon kupovine, dok neki mogu nestati u svakom trenutku.

Prevaranti pokušavaju da prevare naivne korisnike, iskorišćavajući PayPal-ov (PIPL) nedavno lansiran stabilni coin PayPal USD (PIUSD) koji je vezan za dolare, izdavanjem lažnih tokena na različitim mrežama.

Preko 66 lažnih tokena se pojavilo na mrežama, kao što su Ethereum, BNB Chain, Base i drugi od objave 07.08 2023., pokazuju podaci DEKSTools-a. Većina njih je plasirana na Ethereum blockchainu, gde postoji originalni PIUSD.

Njujorški platni gigant PayPal rekao je u ponedeljak da će uskoro učiniti svoj PayPal USD (PIUSD) stabilni koin dostupan korisnicima, što je prvi put da velika finansijska kompanija izdaje sopstveni stablecoin. Korisnici mogu da prenose PIUSD između PayPal-a i podržanih eksternih digitalnih novčanika, da koriste tokene za plaćanje roba i usluga ili da konvertuju bilo koju od PayPal-ovih podržanih kriptovaluta u i iz PIUSD-a.

Ovo je moguće jer svako može napraviti pametni ugovor i izdati tokene na Ethereum (ili drugim blokčejnovima) za nekoliko centi, a prisustvo decentralizovanih menjačnica znači da se tokeni mogu odmah izdati, snabdeti likvidnošću i trgovati ubrzo nakon toga. Većinu zaliha ovih tokena verovatno kupuju njihovi kreatori nakon izdavanja, dajući iluziju trendovskog tokena dok su u namenjeni za prevare. Ova gužva može doneti nekoliko hiljada dolara za nekoliko sati za takve programere – što ga čini profitabilnim, iako potpuno neetičkim, poduhvatom.

Porast neaktivnih Bitcoin-a sugeriše da je držanje poželjna strategija ulaganja

Skoro 69% bitkoina u opticaju je neaktivno najmanje godinu dana.

Više od 13,3 miliona bitkoina (BTC) u vrednosti od 388,7 milijardi dolara neaktivno je na lancu najmanje godinu dana, prema podacima koje prati analitička kompanija za blokčejn Glassnode. Zbir je jednak 68,54% opticajne ponude od 19,451,256 BTC i pokazuje stalnu pristrasnost za čuvanje kriptovalute radi dugoročne dobiti, prema analitičarima na berzi kriptovaluta Bitfineks, iako bi neke neaktivne adrese mogle uključivati izgubljene novčiće. Nivo je dostigao najviši nivo od 69,2% pre dve nedelje.

Procenat neaktivnog snabdevanja u opticaju najmanje dve godine nedavno je skočio na rekordnih 56%, sa 40% neaktivnih najmanje tri godine. Neaktivni coini su oni koji nisu funkcionisali na lancu tokom relevantnog perioda. Povećana cifra sugeriše pad ponude na tržištu i potencijal za mogući rast cena, pod pretpostavkom da strana potražnje ojača.

Imajte na umu da metrika takođe zanemaruje takozvanu finansijalizaciju bitkoina tokom godina. Finansializacija se odnosi na promene u načinu na koji ljudi mogu da investiraju u bitkoin. Tokom godina, CME-ovi fjučersi, spot i fjučers bazirani fondovi kojima se trguje na berzi (ETF) su se pojavili i nastavljaju dolazak na ovo tržište kao popularni alternativni investicioni instrumenti koji omogućavaju investitorima da budu izloženi kriptovaluti, a da je ne poseduju. Ovi proizvodi, takozvani likvidni proksi zastupnici, takođe utiču na cenu kriptovalute.

Dok Justin Sun-a i direktore Huobi Globala ispituje kineska policija, trejderi povlače stabilne tokene sa berze a kitovi deponuju.

200M USDT je prebačeno na Huobi i 9 miliona ETHA od kita.

Podaci na lancu pokazuju da je kit napravio dva velika depozita u Huobi, povećavajući berzanske zalihe USDT-a i Etera. Kit je napravio prvi transfer od 200 miliona USDT u utorak ujutro po azijskom vremenu, nakon čega je usledila druga transakcija od 5.000 etra (ETH), u vrednosti od 9,15 miliona dolara. Portparol Huobija je negirao da adresa pripada Džastinu Sunu. Adresa je označena kao jedna od 10 najvećih vlasnika TRX tokena. 

Huobi takođe ima bilans od 400 miliona dolara stUSDT, projekat koji podržava Sun, koji je opisan kao „prvi protokol imovine u stvarnom svetu na mreži Tron“, iako još uvek nije široko podržan. Ove transakcije dolaze dok se odliv iz Huobija nastavlja. Podaci sa Nansen.ai-a pokazuju da je u protekloj nedelji 92,2 miliona dolara u tokenima zasnovanim na Ethereum-u otišlo sa menjačnice, dok se ukupno 101 milion dolara na svim blokčejnovima pomerilo tokom istog vremenskog perioda.

Podelite na društvenim mrežama

CTB Crypto & Consulting

Investiraj pametno. 

Pretplati se

Prijavite se na naš newsletter!

Kontakt