Vodič kroz svet kriptovaluta

Svet kriptovaluta može biti izazovan za one koji po prvi put ulaze u ovaj prostor, ali i za one koji nisu dovoljno istražili. Sobzirom da su kriptovalute i blockchain tehnologija i dalje u ranoj fazi razvoja i usvajanja, postoji mnoštvo dezinformacija, prevara i lako je  upasti u zamku. Zato smo sastavili ovaj kratak vodič sa smernicama i savetima kako biste se što lakše snašli u kripto svetu.

Evo nekoliko saveta:

Ne fokusirajte se na cenu: Cena kriptovaluta može biti vrlo nestabilna na kratak rok i na nju može uticati niz faktora. Umesto da pokušavate da tempirate tržište ili da uhvatite kratkoročna kretanja cena, usredsredite se na dugoročni potencijal i vrednost projekta i tehnologije za koju ste zainteresovani.

Gledajte dalje od hype-a: Tržište kriptovaluta često je vođeno hype-om i medijskom pažnjom. Međutim, važno je da sami istražite i da donosite samostalne odluke o ulaganju na temelju kvalitetne analize, umesto da vas ponese hype.

Edukujte se: Kriptovalute mogu biti složene i teške za razumevanje, pogotovo ako ste novi u ovom svetu. Važno je edukovati se o tome kako one funkcionišu, o različitim vrstama kriptovaluta i uključenim rizicima.

Naučite da analizirate tržište: Postoje razni pristupi analizi, najzastupljeniji su tehnička i fundamentalna analiza. Ukoliko se zainteresujete za dublju tematiku uvidećete kako tržišta već nekoliko decenija prave iste obrasce. Zato tehnička analiza funkcioniše. Analiza tržišta i nije neki bauk i može se naučiti kao i bilo koji drugi posao.

Diverzifikujte svoj portfolio: Diverzifikacija je važan deo svake investicione strategije, a to posebno vredi za tržište kriptovaluta. Važno je rasporediti svoja ulaganja na niz različitih kriptovaluta, umesto da sva jaja stavljate u istu korpu.

Nemojte se plašiti da postavljate pitanja: Ako ste novi u svetu kriptovaluta ili imate pitanja o određenom projektu ili tehnologiji, nemojte se ustručavati i pitati za pomoć ili potražiti resurse.  U Crypto Traders Balkan zajednici postoji mnogo upućenih pojedinaca koji su voljni da podele svoje znanje.

Budite strpljivi: Ulaganje u kriptovalute često zahteva dugoročnu perspektivu i strpljenje. Važno je imati jasnu strategiju ulaganja i biti spreman čuvati svoju investiciju dugoročno, umesto da pokušavate da tempirate tržište.

Budite svesni prevara: Nažalost, postoji mnogo prevara u svetu kriptovaluta i važno je biti svestan njih i zaštititi se. Napravite sopstveno istraživanje i budite oprezni u pogledu bilo kakvih prilika koje se čine previše dobrima da bi bile istinite.

Budite otvoreni: Tržište kriptovaluta neprestano se razvija i dolaze novi projekti i tehnologije. Budite otvoreni i voljni razmotriti nove ideje i pristupe, čak i ako su nekonvencionalni ili u početku izgledaju rizično. 

Ne plašite se eksperimentisanja: Kriptovalute i blockchain tehnologija još su u ranoj fazi razvoja i ima puno prostora za inovacije i eksperimentisanje. Nemojte se plašiti da istražite nove projekte ili ideje i vidite šta vam odgovara.

SAVET +

Zabavite se: Kriptovalute i kripto trejding može biti uzbudljivo i korisno iskustvo, zato ne zaboravite da se zabavite i uživate u putovanju.

Podelite na društvenim mrežama

CTB Crypto & Consulting

Investiraj pametno. 

Pretplati se

Prijavite se na naš newsletter!

Kontakt