VESTI SA KRIPTO TRŽIŠTA – Rudarenje Bitcoina, USDC, CBDC, Bitcoin ETF

Kada možemo očekivati Bitcoin ETFove, koliko je Coinbase i kada šortovao tržište kako bi zadržali pozitivan profit kompanije ? Kako odmiče globalno usvajanje kriptovaluta i blockchain tehnologije ali i koliko su svetske centralne vlasti zainteresovane za korišćenje kriptovaluta u svojim redovima su neka od pitanja koja su do sada budila interesovanje samo u kripto svetu ali i sve više i među onima koji tek dolaze da istraže ovaj sektor zbog sve prisutnije činjenice da su kriptovalute one koje bi mogle da zamene tradicionalne načine plaćanja.

Rudarenje Bitcoina postaje nikad teže.

Poteškoće u rudarenju bitkoina dostigle su novi rekord u istoriji uprkos nižim performansama cene.

Prema podacima iz CoinVarz-a, teškoća rudarenja bitkoina je 55,62 triliona heša.

Poslednji značajan vrh mreže bio je 53,9 biliona hešova 17. jula ove godine. Osnivač firme koja se bavi rudarenjem LSJ Opsm, Scott Norris izjavio je za Decrypt:

„Vidimo kako Antpool i druge kineske kompanije rastu heš stopom tempom koji nismo videli više od godinu dana. Vhatsminer je već isporučio svoje mašine najnovije generacije i njihove heš sposobnosti značajno rastu.“

Uprkos prekretnici, tržišta trenutno govore drugačiju priču. Sentiment investitora prema bitkoinu postao je medveđi usled velikog pada volatilnosti na istorijski minimum o čemu smo pisali u prošlom blogu na šta je prošle nedelje stigla i vest da je kineski gigant iz sektora nektretnina, Evergrande podneo zahtev za bankrot u skladu sa Poglavljem 15 sudu na Menhetnu, gurajući neke investitore da odbace svoju rizičniju imovinu.

Coinbase i Circle postigli su dogovor o promeni upravljanja i finansijske strukture USDC-a

Takođe, ponedeljak, 21. avgusta, Coinbase i Circle, dinamični duo koji stoji iza USD Coin-a, postigli su dogovor o promeni upravljanja i finansijske strukture USDC-a. Renovirani sporazum odražava razvoj ekonomskog statusa i popularnosti USDC-a, valute koja se mora uhvatiti u koštac sa nepredvidivim globalnim regulatornim okruženjem.

Pozicija USDC-a je dodatno komplikovana zbog konkurencije drugih stabilnih koina poput ofšor rivala Tether i sveže predstavljenog PaiPal-a a da bi ubrzao usvajanje digitalnih valuta, Circle je najavio planove za uvođenje USDC-a na šest novih platformi u narednim mesecima.

Kako je potražnja za aplikacijama za decentralizovano finansiranje (DeFi) rasla, tržišna kapitalizacija USDC-a je imala ogromni skok sa 500 miliona dolara krajem 2019. do impresivnih 56 milijardi dolara do jula 2022.

Coinbase i Circle su imali novčanu dobit kao rezultat odgovarajućih povećanja kamatnih stopa jer su bili u mogućnosti da prikupe prinose na sredstva koja podržavaju USDC, kao što su zapisi američkog Trezora.

Tokom bear trenda, prihod od kamata postao je ključni izvor prihoda za oba preduzeća, povećavajući međugodišnji period za Coinbase na 201,4 miliona dolara u drugom kvartalu 2023. sa 32,5 miliona dolara.

Coinbase šortuje kriptovalute koristeći finansijske derivate.

Zanimljivo je da je u četvrtak popodne, 18. avgusta, Coinbase objavio svoj profit u drugom kvartalu, sa svojim izveštajima koji su premašili očekivanja tržišta.

Ukupan prihod druge po veličini berze kriptovaluta po obimu trgovine u K2 iznosio je 707,9 miliona dolara, što je pad sa 772,5 miliona dolara u prethodnom kvartalu i 808,3 miliona dolara u istom periodu prošle godine. Pored toga, prijavio je neto gubitak od 97 miliona dolara i pozitivno prilagođenu EBITDA od 194 miliona dolara za kvartal.

Ali osim dobrih cifara, postojale su naznake da se kompanija možda kladila na kripto kolaps ( narodski rečeno, šortovali su tržište)- koji se od tada od tada i desio. Zanimljivo je da kvartalni javni izveštaji koje je kompanija otkrila SEC-u i investitorima ukazuju na to da Coinbase šortuje kriptovalute koristeći finansijske derivate.

Kratke-šort pozicije se mogu otvoriti na jedan od dva načina: (A) korišćenjem fjučers ugovora sa izvršnim nalozima koji profitiraju kada cena padne ispod onoga što se trguje na spot tržištu; ili (B) pozajmljivanje kriptovaluta koristeći drugu imovinu kao kolateral, uz očekivanje da će kasnije otkupiti imovinu po nižoj ceni, da bi otplatili kredit i ostvarili profit sa razlikom, uz vraćanje kolaterala. Prema izveštaju za Q2 2023, Coinbase je imao ukupno 300,15 miliona dolara potencijalnih kratkih pozicija do 31. decembra 2022. Ove pozicije su podeljene na sledeći način:

  • 136,23 miliona dolara (kao zaštita) u kratkim pozicijama sa fjučers ugovorima
  • 12,46 miliona dolara (ne kao zaštita) u kratkim pozicijama sa fjučers ugovorima
  • 81 milion dolara (kao zaštita) u „pozajmicama kripto imovine sa ugrađenim derivatima“
  • 70,46 miliona dolara (ne kao zaštita) u „pozajmicama kripto imovine sa ugrađenim derivatima“

Coinbase ima ukupno 119,66 miliona dolara potencijalnih kratkih pozicija od 30. juna 2023. godine, alociranih na sledeći način:

  • Korišćenje fjučers ugovora za kratke pozicije u ukupnom iznosu od 187.000 dolara (ne kao zaštita)
  • U „pozajmicama kripto imovine sa ugrađenim derivatima“, pozajmljeno je 119,48 miliona dolara (kao zaštita)

Korporacija je imala 13,10 miliona dolara 31. decembra 2022. i 23,08 miliona dolara 30. juna 2023, prema deponovanim kolateralima.

Konačno, informacije iz prethodnih kvartalnih prijava sugerišu da je Coinbase imao mnogo veće kratke pozicije i na fjučers ugovorima i na pozajmljenoj imovini. Na primer, 31. decembra 2021., neposredno nakon što je Bitcoin (BTC) u novembru dostigao najviši nivo od 69.000 dolara, Coinbase je imao skoro 660 miliona dolara pozajmljene imovine.

Kripto tržište je značajno palo dan nakon što je izašao njegov kvartalni izveštaj. Međutim, za ovo se može kriviti mnogo drugih stvari, kao što je porast prinosa na američke obveznice, ogroman pad volatilnosti, nestabilnost u makroekonomiji i sve manje dostupnog novca za investicije usled agresinog podizanja kamatnih stopa usled čega je referentni prinos američkog trezora porastao na najviši nivo u skoro dve godine.

Međutim, prema podacima, implicitne stope fjučersa na fondove Fed-a predviđaju da će se prvo smanjenje stope dogoditi oko maja-juna 2024. Očekuje se da će stope Fed-a ostati u trenutnom rasponu od 5,25-5,75 procenata do tada.

130 država pridružilo trci u izdavanju CBDC

Kada već pominjemo stablecoine treba pomenuti i da se do danas čak 130 država pridružilo trci u izdavanju CBDC (Central Bank Digital Currency) i pokrenulo pripreme za njihovo uvođenje. Uglavnom prednjače one sa razvijenom ekonomijom, poput Japana, Južne Koreje, Australije, Ujedinjenog Kraljevstva i drugih. Većina država, njih 46 je u fazi “istraživanja”, dok je 21 već pokrenula pilot testove.

Neke velike kao Kina već imaju sve spremno i vrlo su odlučne sa puštanjem digitalne verzije svojih fiat valuta. Evropska centralna banka (ECB) takođe namerava uvesti digitalni evro na Blockchain tehnologiji, a Evropska komisija je projekat opisala kao alternativno rešenje za široko plaćanje koje se koristi u online i offline trgovanju. Uostalom u sve više država već dominiraju plaćanja bez upotrebe gotovine.

Od kako je 1971. godine američki predsjednik Richard Nixon u ime USA raskinuo sporazum kojim je 1944. godine američki dolar promovisan u svetsku valutu, rezerve zlata u američkoj centralnoj banci prestale su biti pokriće. Bio je to kraj “zlatnog standarda” i početak FIAT valuta. Danas se nalazimo pri kraju te ere usled sve većeg napuštanja dolara prvenstveno od zemalja BICKSa a i zbog pojave blockchain tehnologije.

ETF prijave koje trenutno pregleda SEC, stvaraju interesovanje među investitorima.

Naravno, za najveću popularizaciju blockchain tehnologije je zaslužan Bitcoin, kao prva decentralizovana kriptovlauta koja nije pod nadzorom ni jedne banke. Ako posmatramo protekle godine bilo je potrebno 10 godina da 1% svetske populacije usvoji internet i samo jedna godina za narednih 1% nakon čega je krenulo masovno prihvatanje i dolazak u današnji period gde je bez interneta gotovo nemoguće voditi poslovanje u bilo kom sektoru. U 2022. godini kripto je dostigao svojih prvih 1%, a novih 1% je već tu zahvaljujuči makroekonomskim nestabilnostima.

Kada ljudima postane dostupan digitalni novčanik, tada sve kreće još brže. Paypal ima više od 400 miliona korisnika što je 5% globalne populacije i najavljuje pokretanje vlastitog stablecoina što će dodatnom procentu stanovništva omogućiti pristup digitalnom novčaniku a naravno ne treba zaboraviti i nailazeći stablecoin društevene mreže X (bivši Twitter).

I pored cenovnog pada Bitcoina i dalje se po tržišnoj kapitalizaciji održava na 13.-tom mestu najvrednijih imovina sveta sa 513,8 milijardi investiranih dolara, takođe jedna od zanimljivih vesti je da je nepoznati wallet u proteklim mesecima kupovao Bitcoin u vrednosti od 3 milijarde dolara. Na tržištu su aktivne spekulacije da ovaj wallet pripada najvećem investicionom fondu pod nazivom BlackRock koji ujedno i čeka rešenje za odobrenje BTC SPOT ETF-a koji će u velikoj meri pokrenuti i lavinu usvajanja ove digitalne imovine od strane institucijalnih investitora.

Do sada je par investicionih fondova apliciralo za BTC ETFove ali sa maksimalnim rokom od 240 dana koji je dostupan SEC-u za odlaganje kripto ETF aplikacija, neke firme bi mogle da čekaju do marta 2024. da bi čuli odluke o podnescima donetim u julu 2023. Komisija za hartije od vrednosti i berze Sjedinjenih Američkih Država (SEC) je finansijski regulator koji ima poslednju reč u vezi sa odobravanjem pa postoji i sumnja investitora da će do dobijanja zelenog svetla za ETFove trebati i nekoliko godina.

ETF prijave koje trenutno pregleda SEC, stvaraju interesovanje među investitorima u i van kripto prostora.

BlackRock je nakon prvog odbijanja dodao „ugovor o deljenju nadzora“ sa berzom kriptovaluta Coinbase nakon izveštaja da bi SEC mogla biti otvorenija za prihvatanje ETF aplikacije pod takvim uslovima. BlackRock je jedna od mnogih firmi sa kripto ETF aplikacijama u procesu SEC. ARK Invest, pod izvršnom direktorkom Cathie Vood, podneo je zahtev za izlistavanje svog ARK 21Shares spot Bitcoin ETF-a u maju 2023. i dobio je poslednje odlaganje od SEC-a 11. avgusta, pomerajući rok za još 21 dan pošto regulator otvara predlog za javne komentare.

Prema smernicama SEC-a, savezni regulator ima ovlašćenje da odloži prijave ETF-a do 240 dana – otvarajući ih za javni komentar ili na drugi način – od prvog podnošenja u Federalni registar. Uprkos tome, SEC nikada nije odobrio spot Bitcoin ETF predlog od bilo koje firme u Sjedinjenim Državama i tek je počeo da prihvata investiciona sredstva vezana za BTC fjučerse u oktobru 2021.

Jedan od izazova koji stoji iza navođenja SEC-a da dozvoli spot kripto ETF može biti priroda investicionog sredstva. ETF-ovi povezani sa bitkoin fjučersima takođe omogućavaju pojedincima i kompanijama da ulažu u kripto imovinu bez razmene, dok bi spot BTC ETF mogao uključivati držanje Bitcoina u okviru fonda za direktnija ulaganja.

Zaključak

Sve u svemu, i pored pada cena kriptovaluta na berzama dolazi do ogromnog porasta globalnog usvajanja kriptovaluta i još uvek smo u ranim začecima u korišćenju ove tehnologije pa je prilika za izučavanje investiranja ali i prihvatanja još uvek na samim počecima što nam daje idealnu priliku za ulazak u ove promene na finansijskim tržištima koje su se sve više implementiraju u naše živote, i bez svake sumnje, tu su da ostanu.

Podelite na društvenim mrežama

CTB Crypto & Consulting

Investiraj pametno. 

Pretplati se

Prijavite se na naš newsletter!

Kontakt